Поліція визнала, що свастика на будівлі ОП з’явилася вже після акції протесту

Дата: 31 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Зображення свастики на стінах Офісу президента з’явилося вже після завершення акції на підтримку одеського активіста Сергія Стерненка 20 березня.

Про це заявив у Верховній Раді голова Національної поліції Ігор Клименко, пише “Радіо Свобода”.

Фото: УНІАН, Дмитро Хилюк

Спочатку він сказав, що символ з’явився о 23:35, проте пізніше у фейсбуку уточнив час – 21:35.

За словами Клименка, особу, яка залишила свастику на стіні ОП, встановили. Але додав, що не розкриватиме деталей, допоки всі процесуальні документи не будуть належно оформлені.

Раніше голова громадської ініціативи “Захистимо Протасів Яр” Роман Ратушний повідомив про те, що на одному з дніпровських сайтів заявили, що свастику на стіні ОП намалював саме він. На думку активіста, поширення неправдивої інформації щодо нього пов’язане із заступником голови ОП Андрієм Смирновим та Геннадієм Корбаном.

Джерело: фейсбук-сторінка Романа Ратушного

“Заголовок, який з’явився на дніпровському сайті-помийці: “Погром офиса Зеленского: свастику на стенах ОП рисовал советник Кличко Роман Ратушный” – це брехня в кожному слові. Я цього не робив”, – написав Ратушний на своїй сторінці у фейсбуку. 

Він наголосив на тому, що свастика з’явилася вже після акції.

Також він уточнив, що не є й ніколи не був радником Віталія Кличка, а єдина комунікація з ним – “синхронізація зусиль громади Протасового Яру з КМДА та КМР у питанні протидії намірам Геннадія Корбана забудувати Протасів яр”.

“Я не притримуюсь праворадикальних поглядів. Я засуджую те, що недобита майданом наволоч використовує нацистську символіку для провокацій, популяризуючи її”, – підкреслив Ратушний.

Нагадаємо, що 20 березня біля Офісу президента в Києві відбулася чергова акція прихильників одеського активіста Сергія Стерненка, які вважають вирок суду щодо нього упередженим. Вони вимагали звільнення чоловіка та реального реформування судової системи, яку в нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав однією з найменш надійних установ в Україні.

Під час акції мітингувальники залили стіни й бруківку фарбою, намагалися підпалити табличку “Президент України” та розбили скло у дверях на вході. Правоохоронці, які працювали на мітингу, не втручались у перебіг акції, а заступник голови МВС Антон Геращенко говорив, що зроблено це було свідомо.

Наразі щонайменше шістьом людям повідомили про підозри після акції. Детальніше про те, кому саме вручили підозри, можна прочитати тут

Печерський районний суд Києва обрав Ратушному запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту через підозру в хуліганстві під час акції 20 березня під Офісом президента. Під домашнім арештом він перебуватиме до 24 травня.

Головним доказом правоохоронців у справі, як випливає з матеріалів, є скріншоти з відео, яке розмістили на сторінках МВС, Нацполіції та особисто заступник очільника МВС Антон Геращенко. В матеріалах клопотання вони виглядають як “чорний квадрат”. На одному з цих скріншотів, пояснює захисниця Ратушного Євгенія Закревська, дійсно є зображення Романа, але це його фотографія, домонтована до відео подій 20 березня з іншої акції, що проходила 16 березня біля Шевченківського районного суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter