Поліція слухала телефон Стерненка в межах справи Шеремета

Дата: 19 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Одеський активіст Сергій Стерненко заявив, що слідчі поліції в межах провадження щодо вбивства журналіста Павла Шеремета брали дозволи на прослуховування та стеження за його телефоном. 

Про це він повідомив на сторінці у фейсбуку. 

Видання Бабель оприлюднило інформацію про те, що у справі Шеремета фігурує і мій мобільний телефон. Я з‘ясував деталі…

Опубліковано Сергієм Стерненком Середа, 19 серпня 2020 р.

Про те, що серед номерів телефонів, до яких отримали доступ слідчі в справі про вбивство журналіста Шеремета, є телефон Стерненка, вперше повідомили у виданні The Babel. Журналісти медіа дослідили 38 томів резонансної справи та знайшли там інформацію про те, що в лютому минулого року суд дозволив поліції стежити за інтернет-трафіком, датами, часом і тривалістю дзвінків великого списку номерів телефонів оператора Vodafone.

Як розповів сам активіст, поліцейські отримали доступ до двох його номерів. 

“Актуальний та старий, яким я не користуюся вже років сім. Для чого поліції потрібні були дані по них, якщо ані в день убивства Павла Шеремета, ані за кілька місяців до того я навіть не бував у Києві?” – запитав активіст на сторінці у фейсбуку. 

Водночас адвокат Стерненка Віталій Коломієць, який також захищає підозрюваних у справі Шеремета, дізнався про наявність телефону свого клієнта від журналістів та припустив, що доступ до телефону Стерненка міг допомогти слідству “вирішувати особисті завдання” і збирати інформацію проти опонентів влади. Також він нагадав, що обидві справи – Стерненка і Шеремета – вели одні й ті самі слідчі.

Відомо, що в липні адвокати підозрюваного в справі про вбивство Шеремета Андрія Антоненка повідомили, що силовики слухали телефон їхнього підзахисного ще за дев’ять місяців до затримання, а саме з березня 2019 року. Робили вони це через те, що Антоненко фігурував у них як особа, чий телефон з’являвся поблизу місця, де йшли вбивці журналіста. 

Нагадаємо, що на початку серпня суд залишив Антоненка під вартою. Незадовго до цього ті ж судді  відпустили із СІЗО під домашній арешт іншу підозрювану Юлію Кузьменко, яка провела в ізоляторі майже вісім місяців. 

Відомо, що всі затримані в межах справи Шеремета заперечують свою причетність до злочину. Захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами й свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

У січні 2020 слідчі просили Офіс генпрокурора продовжити терміни досудового розслідування вбивства Шеремета до червня 2020 року. Тодішній генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що мають бути зібрані додаткові докази, оскільки наявного обсягу доказів не досить.

У травні під час пресконференції за результатами року президентства Володимир Зеленський назвав розслідування вбивства журналіста Шеремета складною справою, за яку відповідає міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Однак сам очільник МВС так не вважає

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter