Поліція не знайшла на місці пожежі в активіста Шабуніна залишків вибухівки

Дата: 24 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Правоохоронці не знайшли решток вибухових пристроїв після пожежі в будинку керівника Центру протидії корупції Віталія Шабуніна.

Про це повідомили в поліції Київської області. 

Фотографія: Анастасія Москвичова

Про те, що на місці пожежі в будинку Шабуніна знайшли залишки вибухівки, повідомила в день інциденту співзасновниця Центру протидії корупції Дарія Каленюк та сам Шабунін, який казав, що нібито чув від поліцейських експертів про вибуховий пакет. Правоохоронці назвали ці слова недостовірною інформацію.

“Додатковий огляд місця події проводили вибухотехніки, криміналістична лабораторія поліції Київщини, лабораторія НДЕКЦ МВС, залучені експерти пожежно-технічної  служби ДСНС. Під час огляду вилучено пожежне сміття, сліди біологічного походження та інші речові докази. Вилучене направлено на проведення відповідних експертиз до НДЕКЦ МВС України. За результатами висновків експертиз буде встановлено, яким чином сталося загоряння будинку”, – повідомили у відомстві. 

Водночас у поліції сказали, що наявність вибухівки не підтверджується свідченнями очевидців та іншими доказами.

Стурбованість пожежею в будинку активіста вже висловив голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас та президент Володимир Зеленський. Ефективного та незалежного розслідування підпалу вимагають колеги та активісти з більш ніж 30 громадських організацій.

Вони просять надати Шабуніну та його родині держохорону, адже переслідування та погрози щодо нього мають систематичний характер. Окрім цього, правозахисники вимагають відставки очільника МВС Арсена Авакова, якого не перший рік звинувачують у провалі реформи поліції та гальмуванні розслідувань нападів на активістів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter