ОАСК відкрив справу проти Bihus.Info за позовом Порошенка: чи є перспективи в суді, коментує юрист

Дата: 30 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження за позовом народного депутата Петра Порошенка проти журналістів проєкту Bihus.Info: адвокати п’ятого президента України вимагають оприлюднити “плівки Медведчука” в первісному вигляді.

Про це повідомляється на сторінці адвоката Ігоря Голованя у фейсбуку.

Джерело: eurosolidarity.org

На його переконання, жоден з відеозаписів, показаних журналістами проєкту, не може вважатися оприлюдненим, оскільки “являє собою змонтований відеофайл”.

“А справжній вигляд переданих Bihus.Info владними замовниками файлів засвічено на тих таки відео. Це аудіофайли, імена яких містять номери телефонів. Ми вимагаємо оприлюднення саме цих файлів, саме в такому вигляді”, – написав адвокат Порошенка.

У коментарі ZMINA медіаюрист ГО “Платформа прав людини”, адвокат Олександр Бурмагін, який надає юридичну підтримку Bihus.Info, нагадав, що зазначена справа вже має певну історію. Вона почалася з подачі адміністративного позову майже з такими ж позовними вимогами, але до президента України та громадської організації “ТОМ-14”, засновником якої є Денис Бігус.

“Цю позовну заяву адміністративні суди повернули позивачу, оскільки він порушив правила об’єднання позовних вимог. І такий розвиток подій був очевидним будь-якому юристу, який веде справи в адміністративних судах. Це була перша помилка юристів Порошенка”, – сказав він.

Друга помилка, на думку юриста, сталася, коли адвокати п’ятого президента України подали вже окремий позов до ГО “ТОМ-14”, але “не змогли правильно оформити позовну заяву”. Суд залишив позов без руху та надав час на усунення недоліків.

“Після їхнього усунення, оскільки формальні вимоги процесуального закону юристами Порошенка з третього разу таки були дотримані, суд відкрив провадження по справі”, – уточнив Бурмагін.

За його словами, про обґрунтованість позову до журналістів можна буде говорити після отримання матеріалів. Наразі сторона відповідача їх тільки чекає.

“Проте самі позовні вимоги публічно озвучені та є, так би мовити, креативними, якщо не сказати – дивними. Особливо, якщо врахувати публічні коментарі Дениса Бігуса, що цих плівок у громадської організації просто немає”, – сказав юрист.

Вказані позовні вимоги до журналістів під прикриттям подачі позову до ГО можна розглядати як втручання в професійну діяльність журналістів і редакційну незалежність медіа, оскільки саме журналісти та медійні організації визначають, яку інформацію та в якому обсязі і як подавати, вважає юрист.

“Сукупно всі ці обставини свідчать, що справу ініціювали суто для піару і хайпу, а не для захисту якихось порушених прав. Тому, скоріше за все, коли суди відмовлять в задоволенні таких креативних позовних вимог, продовжиться вже почата риторика юристів Порошенка про захист судами Bihus.Info. Тобто хайп і юридичний популізм”, – підсумував Бурмагін.

Як тільки відповідачі отримають позовну заяву та матеріали, їхній захист підготує та подасть відзив. Все провадження здійснюватиметься в письмовій формі, уточнив медіаюрист.

Нагадаємо, що в серпні 2021 року Верховний Суд у складі Касаційного адмінсуду відмовився розглядати позов Порошенка до Bihus.Info, у якому той просив суд зобов’язати журналістів оприлюднити телефонні розмови нардепа, голови політради “ОПЗЖ” Віктора Медведчука.

Юристи Порошенка звинуватили журналістів в перемонтуванні аудіозаписів, а також у маніпуляціях із хронометражем. Тому в позові просили суд зобов’язати медійників оприлюднити всі записи в первісному вигляді й визнати протиправним приховування їх від суспільства.

Водночас журналіст Денис Бігус у коментарі “Детектор медіа” зазначив, що в заявах адвокатів Порошенка немає “жодної юридичної сторони”.

Також ZMINA повідомляла про те, що Медведчук, якого підозрюють у держзраді, назвав “провокацією фабрики фейків” публікацію плівок Bihus.Іnfo, згідно з якими він нібито вів перемовини з бойовиками ОРДЛО.

Обвинувачуваний назвав “сфальсифікованими” розмови, які чути на записі. Водночас він підтвердив, що дійсно вів перемовини з бойовиками ОРДЛО, оскільки його на це начебто вповноважили спершу в.о. президента Олександр Турчинов, а потім п’ятий президент України Петро Порошенко.

Тоді пресслужба “Європейської солідарності” заявила, що вказані записи є “фейком” і “чорним піаром”, який координується Офісом президента.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter