Пів сотні країн закликали РФ припинити ядерний шантаж та вивести війська з території ЗАЕС

Дата: 01 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

50 країн-учасниць Генеральної конференції МАГАТЕ закликали Російську Федерацію вивести війська з території Запорізької АЕС та надати повний контроль над усіма ядерними об’єктами в Україні компетентним органам.

Про це повідомляє пресслужба НАЕК “Енергоатом”.

Фото: пресслужба “Енергоатому”

Таким чином пів сотні держав – учасників 66-ї Генеральної конференції МАГАТЕ – рішуче засудили дії Росії проти ядерних об’єктів в Україні та закликали РФ негайно припинити будь-які втручання на українських атомних майданчиках. 

“Ми знову закликаємо Російську Федерацію негайно припинити всі дії проти ядерних об’єктів та на ядерних об’єктах в Україні для того, щоб українські компетентні органи змогли відновити повний контроль над усіма ядерними об’єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України задля забезпечення їх безпечної та надійної експлуатації, а також для того, щоб МАГАТЕ безпечно й у повному обсязі здійснювало свою діяльність з перевірки гарантій в Україні”, – наголошується у спільній заяві.

У документі підкреслюється, що саме захоплення Запорізької АЕС російськими військами є корінною причиною наявних в Україні загроз для ядерної безпеки та фізичного захисту. 

“Станція повинна й надалі залишатися приєднаною до української електромережі як невіддільна частина української енергетичної системи”, – йдеться в заяві. 

Також учасники Конференції наголосили, що “будь-які сфальсифіковані референдуми, проведені Росією в межах міжнародно визнаних кордонів України, не матимуть юридичного чи політичного впливу на статус ЗАЕС або територій навколо неї“.

Нагадаємо, 30 вересня у тимчасово окупованому Енергодарі Запорізької області російські військові затримали генерального директора Запорізької АЕС Ігоря Мурашова. Чоловіка із зав’язаними очима вивезли в невідомому напрямку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter