Після виступу Kalush Orchestra на Євробаченні гугл-пошук за запитом “Азовсталь” виріс у кілька разів

Дата: 15 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Після заклику Kalush Orchestra у фіналі музичного конкурсу “Євробачення” врятувати захисників Маріуполя пошук за запитом “Азовсталь” зріс у кілька разів, також користувачі у світі почали активно цікавитися назвою цього міста на Донеччині.

Про це пише Центр стратегічних комунікацій. 

Джерело: фейсбук-сторінка Віталія Сича

Соліст колективу Олег Псюк просто зі сцени конкурсу, який дивилися понад 200 мільйонів глядачів, попросив допомогти Україні врятувати Маріуполь та його захисників, які перебувають у сховищах заводу “Азовсталь”.

Джерело: фейсбук-сторінка Центру стратегічних комунікацій
Джерело: фейсбук-сторінка Центру стратегічних комунікацій

Також емоційно підтримали Україну та побажали перемоги у війні з Росією учасниці гурту з Ісландії.

Попри очевидні причини такого вчинку українських музикантів виникло питання, чи порушив гурт правила “Євробачення”. За словами музичного продюсера та шоумена Ігоря Кондратюка, такі заяви є порушенням правил конкурсу, що може призвести до дискваліфікації. Водночас він сказав, що це не має жодного значення, оскільки “Kalush вже переміг”.

“Заклик “Save Azovstal” — це грубе порушення правил “Євробачення”, але це не має жодного значення для всіх, хто переживає за долю захисників “Азовсталі” більше ніж конкурсантів з України”,написав він у фейсбуку.

Проте в правилах “Євробачення” вказано, що “заборонені політичні висловлювання; не допускаються нецензурні або образливі висловлювання та комерційні повідомлення”. Нічого такого українські музиканти на сцені у Турині не казали.

Виконавча директорка ГО “Інститут масової інформації” Оксана Романюк так прокоментувала виступ і заяву українського музичного колективу: “Калуш уже переміг для нас. Заява проти війни — це не політична заява. Це культурна дипломатія”.

Згодом ведучий, коментатор конкурсу Тімур Мірошниченко сказав у прямому ефірі, що організатори “Євробачення-2022” не покарають український гурт за неузгоджену заяву зі сцени конкурсу про допомогу Маріуполю і “Азовсталі”. За їхніми словами, вони розуміють Kalush Orchestra та інших учасників, які виступили на підтримку України, тому дискваліфікації не буде.

“Ми розуміємо глибокі почуття навколо України в цей момент і вважаємо, що коментарі українських та інших артистів, які висловлюють підтримку українському народу, мають скоріше гуманітарний ніж політичний характер”, — сказали вони.

Нагадаємо, що через повномасштабне вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року організатори “Євробачення” ухвалили рішення усунути росіян від участі в конкурсі. Також у громадян Росії відібрали право голосувати за найкращого виконавця.

Українські військові, які утримують позиції на “Азовсталі”, вже неодноразово зверталися до світу з проханням допомогти евакуювати їх з території підприємства, заблокованої росіянами. Направили вони листа навіть до Папи Римського Франциска, в ньому “Азовсталь” назвали пеклом на землі. 

Захисники Маріуполя просять допомогти реалізувати процедуру екстракції, що передбачає переміщення з підконтрольної ворогові території до безпечної зони й не має нічого спільного зі здаванням у полон. 

ZMINA розповідала про декілька прикладів екстракції. 

За словами президента Володимира Зеленського, політичне керівництво України застосовує всі можливі дипломатичні інструменти, щоб визволити з “Азовсталі” поранених військових, однак Росія блокує можливі варіанти евакуації.

До цього, за даними генерального секретаря ООН Антоніо Гутерреша, з “Азовсталі” та інших районів Маріуполя евакуювати вдалося понад 600 цивільних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter