Командир маріупольських морпіхів закликав світ допомогти реалізувати процедуру екстракції: що це таке?

Дата: 11 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Українські захисники, які залишаються на території маріупольського заводу “Азовсталь”, учергове закликали світову спільноту допомогти реалізувати процедуру екстракції. 

З відповідною заявою виступив командир 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волина.

Територія заводу “Азовсталь”. Фото: Serhii Korovainyi

Військові, які залишаються на території “Азовсталі”, не вперше виступають з таким закликом до світу. Волина 20 та 27 квітня публікував звернення, в яких від імені всього гарнізону Маріуполя просив про це, однак досі ситуація не зрушила з мертвої точки. 

У своєму новому зверненні командир 36-ї окремої бригади морської піхоти наголосив, що “якщо світова цивілізація ще має спільні духовні цінності та ідеали, якщо люди здатні відчувати біль та страждання інших, якщо слова про допомогу змушують діяти”, то тоді слід боротися за захисників Маріуполя. 

“Я закликаю весь світ, я закликаю кожного допомогти реалізувати процедуру “extraction” для українських військових”, – написав він.

Поранені українські військові на території “Азовсталі”. Фото: полк “Азов”

Екстракція, або ексфільтрація, передбачає переміщення з підконтрольної ворогові території до безпечної зони й немає нічого спільного зі здаванням у полон. Реалізовують цю процедуру за домовленістю двох протиборчих сторін і третьої країни, яка має забрати військовослужбовців. 

“Третя країна не просто їх забирає, а гарантує те, що вони до кінця війни не потраплять в Україну. Тобто будуть перебувати на території третьої країни й не вступлять у збройну боротьбу”,  – пояснював в ефірі радіо НВ військовий експерт Олег Жданов

Історія знає декілька прикладів екстракції. До прикладу, в такий спосіб 1940 року евакуювали формування британських, французьких та бельгійських військ, що опинилися притиснутими Вермахтом до атлантичного узбережжя під час битви за Дюнкерк на північному сході Франції. Тоді вдалося врятувати понад 338 тисяч військових. Про цей епізод у своєму зверненні до світової спільноти казав і командир Волина. 

“Зараз – не 1940 рік, зараз – 2022-й”,нагадав він в одному зі своїх звернень.

Ще одним прикладом екстракції є так звана операція “Канадська хитрість”, коли 1980 року ЦРУ й уряду Канади вдалося таємно евакуювати з Ірану працівників американської дипмісії.

Екстракція буває примусовою. Так, наприклад, відбулося з перевезенням воєнного злочинця Адольфа Ейхмана до Ізраїлю 1960 року. 

Нагадаємо, що, за словами президента Володимира Зеленського, політичне керівництво України застосовує всі можливі дипломатичні інструменти, щоб визволити з “Азовсталі” поранених військових, однак Росія блокує можливі варіанти евакуації.

До цього, за даними генерального секретаря ООН Антоніо Гутерреша, з “Азовсталі” та інших районів Маріуполя евакуювати вдалося понад 600 цивільних.

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter