Після тортур ФСБ зрежисерувала диверсію – політв’язень Асан Ахтемов надав свідчення в “суді” в окупованому Криму

Дата: 15 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Співробітники ФСБ примушували кримського політв’язня Асана Ахтемова репетирувати покази, які вони підготували, та перезнімали кілька разів слідчі дії.

Про це сам Асан Ахтемов розповів під час свого допиту у незаконному “Верховному суді Криму” у справі про “підрив” газопроводу у Перевальному, повідомляє правозахисна організація “Кримський процес”.

За його інформацією, після викрадення 3 вересня його привезли до підвалу й одягли електричні дроти на вуха, через які силовики пускали електричний струм. У перервах між цим йому погрожували розправитися з його родиною. Коли Асан Ахтемов погодився на будь-які дії, співробітники ФСБ почали проводити низку слідчих заходів з його участю.

Під час засідання він заявив, що у більшості випадків силовиками доводилося кілька разів перезнімати слідчі дії. Вони часто імпровізували й змінювали свої первинні задуми. Так, наприклад, коли собака кінологів не захотів нічого шукати в багажнику автомобіля Ахтемова, де він за початковою версією віз вибухівку, вони вирішили, що під час зйомки він має вказати на пасажирське сидіння, до якого було легше підвести собаку кінологів.

Як інший приклад, він навів зміну місця “розпакування” вибухівки. За первісною версією Ахтемов дістав вибуховий пристрій з упаковки із сиром на кухонному столі в будинку, але, коли під час слідчих дій з’ясувалося, що будинок замкнений, то від нього вимагали, щоб він на відео показав, що ніби розпакував вибуховий пристрій у гаражі, який окупанти відчинили. 

Асан Ахтемов

Крім того, політв’язень повідомив в “суді”, що протягом кількох днів після тортур його допитували щонайменше тричі. При цьому текст відповідей змушували вивчити напам’ять. Коли він щось забував чи плутав, його виводили в коридор і били. Один з інцидентів стався на очах адвоката за призначенням, проте захисник не став нічого робити навіть після того, як Ахтемов вказав йому на факт побиття.

У фінальній версії відео “слідчих” його примусили стверджувати, що свідчення дає добровільно і жодного тиску на нього не було.

У “суді” Асан Ахтемов відмовився від показів, які він дав під час попереднього слідства, повідомивши, що правдою з усього, що є в обвинуваченні, є лише факт, що він їздив разом із братом Азізом Ахтемовим у Херсон. А всі наступні дії спочатку співробітники ФСБ вигадали і з маніпуляціями оформили як докази.

Під час судового слідства також з’ясувалося, що двоє свідків сторони обвинувачення, які надавали свідчення на етапі попереднього слідства, зробили це під тортурами або реальною загрозою їх застосування.

Нагадаємо, що 3-го та 4 вересня 2021 року співробітники незаконного “управління ФСБ” в Криму провели п’ять обшуків на півострові, після яких затримали й повезли в невідомому напрямку п’ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Нарімана Джеляла, Шевкета Усеїнова та Асана Ахтемова. Родичі та адвокати затриманих подали заяви до різних де-факто правоохоронних органів, однак жоден з них тоді не повідомив про місце перебування зниклих.

Наріман Джелялов, брати Асан та Азіз Ахтемови

Увечері 4 вересня стало відомо, що всі затримані перебували в будівлі “ФСБ”. Згодом з’явилась інформація, що до Асана та Азіза Ахтемових застосовували тортури.

Російські силовики звинуватили Асана й Азіза Ахтемових та Нарімана Джелялова в порушені ст. 281 КК РФ (“диверсія”), ст. 222.1 (“незаконні придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв”) та ст. 226.1 за нібито контрабанду вибухових пристроїв. Усі звинувачення мають формулювання “злочин, скоєний організованою групою осіб”.

За версією ФСБ, 23 серпня обвинувачені навмисне встановили на газопровід у селі Перевальне Сімферопольського району вибуховий пристрій, пошкодивши його. Це нібито призвело до того, що газопостачання в селі було перерване, що позначилося на роботі соціальних установ та завдало збитків у розмірі 105 тисяч рублів.

7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

Як відомо, у 2021 році Кримська правозахисна група (КПГ) зафіксувала низку фактів застосування насильства і такого, що принижує гідність людини, поводження під час затримань та утримування під вартою.

Досі Росія не розслідувала всіх задокументованих правозахисними організаціями випадків насильницьких зникнень. Винних у цьому злочині не встановлено та не притягнуто до відповідальності. Наразі безвісти зниклими вважаються 15 громадян України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter