Після обшуків в окупованому Криму ФСБ забрала братів Джафера та Аліма Алюстаєвих із кримськотатарської родини

Дата: 20 Червня 2023
A+ A- Підписатися

20 червня силовики ФСБ після ошуку затримали в тимчасово окупованому селі Ярке Поле (Qızıl Terçek) Кіровського району українського Криму двох рідних братів – Джафера та Аліма Алюстаєвих. Їх відвезли до незаконного “управління ФСБ” в Сімферополі на бульварі Франка, 13.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Родичі повідомили кримським правозахисникам, що росіяни приїхали на трьох машинах без номерних знаків. Люди в масках перелізли через паркан, забігли, оточили хату та провели обшук.

“Перевернули все, перевірили всі шафи, підвали, горище. Не залишили жодних ухвал. Вилучили мобільні телефони. Забрали двох рідних братів – Алюстаєва Джафера 1990 року народження та Алюстаєва Аліма 1998 року народження”, – повідомив кореспондент “Кримської солідарності” з посиланням на родичів.

 

“Діти не встигли як слід одягтися. У мене вагітна невістка. Я не знала, як її заспокоїти. Сина в спідній білизні вивели. За що? На якій підставі? Ми досі не знаємо, немає жодної інформації про дітей. Сказали, що нам дадуть знати. Уже 12-та година дня, немає жодних новин від моїх дітей”, – розповіла мати двох затриманих кримських татар Гульназ Усеїнова.

Відомо, що старший брат Джафер працює в кафе в тимчасово окупованому Коктебелі. Молодший Алім – перукарем.

Обидва брати одружені. У сім’ї Джафера росте перша дитина, якій один рік та десять місяців.

Увечері 20 червня стало відомо, що ФСБ відпустила рідних братів. 

“Вивели з будівлі, посадили в машину, залишили на кільці Куйбишевському у Сімферополі, ми одразу почали телефонувати своїм. Там нас зустріли хлопці”, – розповів Джафер Алюстаєв.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар.

За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter