Після деокупації Криму українська освіта пояснюватиме дітям, що відбувалося протягом останніх десяти років – нардеп

Дата: 27 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Українська освіта повинна буде пояснити дітям, які протягом десяти років жили в окупації, що відбувалося всі ці роки російської агресії. 

Про це під час форуму “26-2-14. Війна почалась в Криму” заявив Роман Грищук, народний депутат, голова підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти, повідомляє кореспондент видання ZMINA.

Роман Грищук

Грищук вважає, що окупаційній владі на півострові було простіше 2014 року перевести українську освітню систему на російську, ніж Україні після деокупації Криму змінити її. Він пояснив, що когнітивна окупація почалася задовго до незаконної військової окупації РФ.

“Скільки тоді було кримськотатарських та українськомовних класів у Криму? Представниця президента України в АРК Таміла Ташева чітко сказала, що ми не хочемо повертати Крим, який був до 2014 року. Ми говоримо про Крим майбутнього, новий Крим”, – сказав Роман Грищук.

Він також нагадав, що наразі на півострові продовжується мілітаризація освітнього процесу. За його словами, зважаючи на дослідження російських освітніх стандартів, Російська Федерація на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) займається деідентифікацією українських та кримськотатарських дітей або створює в них “общороссийскую идентичность”.

“Вони “вбивають” ідентичність через систему освіти спеціально”, – додав Грищук.

Він вважає, що після звільнення ТОТ Україна має через систему освіти донести дітям, що відбувалося останні 10 років.

Роман Грищук також зазначив, що українське суспільство не визначилося зі своїм ставленням до вчителів, які залишилися працювати за російськими стандартами в школах в окупації.

“Є питання: чи ці люди сприяють окупантам? Чи все залежить від предмета? А якщо ми зачепимо те, що через усі предмети Росія доносить дітям ось ці меседжі та ставить собі завдання “создать русского человека”. Що ми робитимемо також з тими проукраїнськими вчителями, які залишилися в окупації та викладали там?” – запитує народний депутат.

Роман Грищук вважає, що Міносвіти має розбудувати дистанційну освіту для дітей в окупації з урахуванням безпекових питань.

Крім того, він вважає, що потрібно напрацювати бачення щодо системи вищої освіти на звільнених територіях.

“У нас є один переміщений з Криму Таврійський національний університет імені В. Вернадського. Чи готовий він до повернення до Криму? Чи це буде двічі переміщений університет? Чи він переміститься з новими сенсами, завданнями та розумінням того, що ми є осередком української та кримськотатарської освіти, розуміючи, з якими завданнями університет зіткнеться? Там багато кримчан отримали російські дипломи, і їх усіх потрібно буде перенавчати, щоб вони отримали українське свідоцтво про вищу освіту і могли працювати”, – сказав він.

Напередодні правозахисники оприлюднили 11 пріоритетних кроків у сфері захисту прав людини в умовах широкомасштабної збройної агресії на 2024 рік.

До резерву публічних службовців для Криму можуть записатися всі охочі. Раніше голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров оприлюднив детальний алгоритм дій для громадян, які бажають зареєструватися до резерву фахівців для роботи на деокупованих територіях.

У січні ZMINA повідомила про запит з боку держави до університетів щодо формування якісного кадрового резерву для деокупованих територій. Низька, за оцінкою Міносвіти, якість освіти стала однією з причин для обговорень про реорганізацію Таврійського національного університету імені В. Вернадського шляхом приєднання до Національного університету “Києво-Могилянська академія”. Тільки для деокупованого Криму знадобляться 50 тисяч спеціалістів різних галузей.

Як відомо, свою військову операцію із захоплення Кримського півострова Російська Федерація почала із Севастополя. 20 лютого 2014 року під час візиту до Криму помічника президента РФ Владислава Суркова з Козачої бухти Севастополя, де базувалася 810 бригада морської піхоти Чорноморського флоту РФ, у напрямку виїзду із Севастополя вийшла колона БТРів.
 
Наступного дня російська влада пояснила це тим, що Чорноморський флот РФ у Криму переводить свої частини на “посилений режим охорони через складну політичну ситуацію в Україні”. Йшлося, що частини морської піхоти повинні посилити охорону військових частин РФ не тільки в Севастополі, але й в інших регіонах Криму.
 
Окупаційна влада твердить, що вона здійснила військову операцію із захоплення Кримського півострова без жодної краплі крові. Утім, у перші дні російської агресії кримчани висловлювали свій протест окупантам, виходили на мітинги та акції протесту, наражаючи своє життя на небезпеку. Відбувалися свавільні затримання та насильницькі викрадення українців і кримських татар, також під час військової операції РФ загинули громадяни України.
 
День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Україна щороку відзначає 26 лютого. Цю дату присвячено найбільшому мітингу на підтримку територіальної цілісності України та спротиву під стінами Верховної Ради Автономної Республіки Крим.
 
Як пояснив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, 26 лютого Москва хотіла за допомогою позачергового засідання кримського парламенту створити “гламурну картинку, що, мовляв, кримчани просяться до Росії”.
 
Саме цього дня Росії не вдалося реалізувати “мирний сценарій” приєднання півострова через голосування парламенту, і вранці наступного дня вона розгорнула військову операцію, захопивши будівлю парламенту Автономної Республіки Крим.
 
 

Дії російських та окремих кримських депутатів, їхня співпраця з незаконними парамілітарними формуваннями свідчили про підготовку до захоплення півострова Росією.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter