Після деокупації Бучі поліція виявила 422 тіла вбитих та закатованих цивільних жителів

Дата: 14 Вересня 2022
A+ A- Підписатися
Після звільнення Бучі від російських окупантів, правоохоронці виявили на території міста 422 тіла вбитих мирних жителів. Поліція почала отримувати повідомлення про вбивство цивільних у Бучі майже одразу після окупації Київщини, але перевірити та підтвердити інформацію про воєнні злочини вдалося лише після повного звільнення області.
 
Про це повідомили в пресслужбі поліції Київської області.
 
Ексгумація тіла вбитого цивільного в Бучанському районі на Київщині. Архівне фото. Джерело: Нацполіція

“У Бучі 422 тіла вбитих окупантами мирних жителів виявили в місті після деокупації. Місця масових страт поліцейські Київщини знаходили в підвалах, на вулицях, у гаражах”, – поінформували в пресслужбі.

Зі свого боку начальник поліції столичної області Андрій Нєбитов зазначив, говорячи про обшуки в одному з гаражів, що це гаражний кооператив на вулиці Склозаводській у Бучі, де люди ховалися під час обстрілів.

За його словами, коли солдати російської армії зайшли на територію цього гаражного кооперативу, то вони вимагали, щоб усі люди вийшли з гаражів, і люди, які перебували в одному з цих гаражів, відмовилися виходити. Після цього, за інформацією свідків, цих осіб розстріляли й спалили, заявив посадовець.

Він сказав, що під час першого огляду цього місця події правоохоронці знайшли останки громадян і припускають, що це тіла трьох людей.

“Кістки сильно обгоріли, вони мають специфічний фіолетовий відтінок, це каже про те, що тіло, скоріше за все, спочатку обливали бензином, а потім підпалили. Гільзи, які були вилучені, від автоматів, біля гаража, кажуть нам про те, що людей, швидше за все, спочатку розстріляли. У принципі. Це співпадає з показами свідків”, – поінформував Нєбитов.

Посадовець уточнив, що вже після цього, під час розбору пожежного сміття, правоохоронці виявили ще останки, і зазначив, що чи це останки нових людей, чи тих самих людей, які були знайдені раніше, покаже експертиза.

Окремо посадовець заявив, що поліція столичної області першу інформацію про жертв у Бучі почала отримувати практично одразу після того, як на Київщину зайшли росіяни. Потім, як уточнив Нєбитов, зв’язок повністю зник, був заблокований росіянами.

“Далі нам вдалося спільно з військовою адміністрацією і місцевими органами самоуправління організувати евакуацію. Перші люди, які прибули автобусами, приїжджали приватним транспортом, розповідали нам про ті звірства, які відбувалися на тих територіях. Вони розказували про десятки вбитих людей, про спалені тіла на вулицях, просто розстріляних людей, які лежали та ніхто їх не забирав”, – уточнив начальник поліції Київської області.

Він зазначив, що насправді було дуже жахливо чути ці історії, “дуже важко було повірити, що таке може бути у 21-му столітті, але такі масові покази свідків все ж таки переконали нас, що там відбувається просто пекло, по-іншому я це не назву”.

Нєбитов додав, що телефони російські військові в цивільних забирали, тому на момент окупації отримати відео- і фотодокази було важко. Крім того, це було небезпечно для життя людей, які намагались евакуюватися. Але інформацію, яку отримували поліцейські, вони збирали та зберігали й 1 квітня знайшли її фізичне підтвердження.

Нагадаємо, на початку вересня в місті Буча на Київщині правоохоронці виявили останки ще двох людей, убитих російськими військовими під час окупації регіону.

Раніше ZMINA повідомляла, що станом на 1 вересня правоохоронці виявили вже 1356 тіл громадян, які загинули під час тимчасового захоплення росіянами населених пунктів Київської області.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter