Після чергових обшуків ФСБ затримала делегата Курултаю Мустафу Мустафаєва та його племінника Шевкета Ергашева

Дата: 23 Березня 2023
A+ A- Підписатися

23 березня російські силовики обшукали в Бахчисараї помешкання делегата Курултаю кримськотатарського народу Мустафи Мустафаєва. Росіяни затримали його та його племінника Шевкета Ергашева.

Про це повідомили громадянська журналістка та активістка Ельмаз Акімова на своїй фейсбук-сторінці та правозахисниця “Кримської солідарності” Лутфіє Зудієва.

Мустафа Мустафаєв та Шевкет Ергашев

Після обшуку росіяни відвезли чоловіків о 9:20 до незаконного “управління ФСБ” у Сімферополі. 

Кримчан затримали у межах кримінальної справи про пошкодження кримської залізниці. 

Відомо, що увечері 23 лютого в Бахчисарайському районі тимчасово окупованого Криму невідомі пошкодили залізницю, через що був зупинений рух електричок та потягів.

Проросійський блогер Олександр Таліпов, що співпрацює з окупантами на півострові, назвав цю подію “диверсією”. За його даними, “вибуху не було, працювали переносним зварюванням та вирізали частину полотна”. Він стверджує, що “проводяться оперативні заходи, особи підозрюваних встановлено”. Російські силовики офіційно не повідомляли про причини того, що сталося.

Нагадаємо, з початку тимчасової окупації Криму Російська Федерація грубо та систематично порушує права громадян України на півострові. 

За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів  полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter