Підполковнику ЗС РФ, який наказував катувати мирних мешканців, заочно повідомили про підозру (доповнено)

Дата: 08 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Офіс генпрокурора заочно повідомив про підозру підполковнику ЗС РФ, який віддавав накази бити та катувати мешканців Конотопа. Відомо, що російський військовослужбовець загинув під час війни на території України в березні 2022 року.

Про це повідомляє управління СБУ в Сумській області та Офіс генерального прокурора.

Георгій Петрунін. Фото: “Українська правда”

“За даними досудового слідства, військовий комендант гарнізону міста Самара під час тимчасової окупації Конотопщини систематично наказував підлеглим жорстоко поводитись із затриманими місцевими мешканцями. Задокументовано кілька епізодів порушень законів та звичаїв війни, вчинених за наказами підполковника ворожої армії“, – йдеться в повідомленні.

Служба безпеки України встановила, що за наказом підполковника РФ затриманих жителів міста били, роздягали та залишали на холоді. Також їм погрожували стратою, вимагаючи дані про учасників АТО / ООС, військовослужбовців Збройних сил України та місця можливого зберігання зброї.

Правоохоронці не називають імені російського військового, але, як свідчить фото, оприлюднене ОГП, йдеться про 48-річного військового коменданта Георгія Петруніна, який “пройшов Чечню та Сирію”, але (як підтвердили російські ЗМІ) загинув в Україні наприкінці березня 2022 року.

За даними Офісу генпрокурора, підполковник ЗС РФ разом зі своїми підлеглими незаконно перетнув державний кордон України в Сумській області.

25 лютого 2022 року на в’їзді до села В’язове військові РФ на організованому ними блокпості зупинили автомобіль. Застосовуючи фізичну силу, вони затримали водія та перевезли на сільськогосподарське підприємство.

Там підполковник, щоб залякати затриманого, віддав підлеглим наказ начебто розстріляти його. Чоловіка змусили роздягнутися до спідньої білизни та тримали його впродовж чотирьох-п’яти годин з кайданками на руках поруч із чорними поліетиленовими мішками, в яких, ймовірно, містилися тіла. Водночас температура в приміщенні була близько 4 градусів Цельсія. Потім чоловіка відпустили.

28 лютого 2022 року військові РФ за аналогічною схемою затримали ще двох місцевих жителів, які розвозили хліб.

Підполковник наказав підлеглим надягти на них металеві кайданки та зав’язати очі. Утримували чоловіків на тому ж підприємстві.

Затриманим за вказівкою підполковника систематично завдавали ударів прикладом зброї. Водночас від них вимагали дані про цивільних мешканців Конотопа з проукраїнською позицією, розташування військових Збройних сил України в місті Конотопі та місця зберігання зброї. Лише 2 березня 2022 року затриманих відпустили.

Загалом під час вторгнення російських військових у Сумську область окупаційні військові катували трьох мешканців Конотопу, повідомив виданню ZMINA мер Конотопу Артем Сименіхін. Відомо, що один із затриманих – безкхадько. 

ZMINA намагалася зустрітися із одним із потерпілим, утім рідні попросили не турбувати через пережиту психологічну травму. 

Нагадаємо, наступного тижня в Україні запустять спеціальну інформаційну систему під назвою “Книга катів”, де публікуватимуть дані російських військових, які вчиняли воєнні злочини.

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter