Підпал авто “Схем”: правоохоронці досі не знайшли замовників та організаторів злочину

Дата: 28 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Правоохоронці, які розслідують підпал автівки журналістів проєкту “Схеми”, що стався в серпні минулого року, досі не встановили замовників та організаторів злочину. 

Про це повідомляє “Радіо Свобода”. 

Підпал автівки стався вночі 17 серпня 2020 року в місті Бровари. За версією слідства, група осіб за попередньою змовою, перебуваючи у дворі багатоповерхівки, кинула на передню частину авто предмет, від якого транспортний засіб і загорівся. За підпал авто судитимуть киянина, однак і він не є єдиним виконавцем злочину; ще двоє підозрюваних перебувають у розшуку. 

“Організатор та замовник досі не встановлені. Встановили лише трьох фактичних виконавців, двоє з них досі в розшуку, затримали лише одного з них – Кирила Баріхашвілі, і до цього часу він не дав свідчень, які б дали можливість встановити замовників. За нашою інформацією, у слідства і досі немає версій та думок, хто міг бути замовником або хоча б організатором підпалу. Тому хоча розслідування щодо одного виконавця завершене і передане до суду, але за вісім місяців слідству не вдалося поки повністю розкрити цей злочин”, – зазначила керівниця юридичного напряму Інституту розвитку регіональної преси, яка представляє журналістів у цій справі, Оксана Максименюк.

Щодо передання справи одного з виконавців до суду, то захист журналістів вважає, що зробити це правоохоронці могли й раніше. 

Киянин, якого судитимуть за підпал автівки “Схем”. Фото: Офіс генерального прокурора

“Але при ознайомленні з матеріалами справи адвокат та обвинувачений затягували час. Втім, те, що його справа перейшла до суду, – це позитивна новина, і ми сподіваємося, що суд винесе справедливе і законне рішення. Ми здійснюємо контроль за проведенням слідства і зі свого боку намагаємося допомагати йому, щоб встановити винних осіб”, – повідомила адвокатка.

Нагадаємо, що в жовтні 2019 року, до підпалу автівки журналістів, ексзаступник глави Адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов виклав у власному телеграм-каналі персональні дані водія “Схем”. Політик оприлюднив повні паспортні дані, домашню адресу водія та номери спаленого авто.

Минулого року судді постановили, що водій сам винен у розголошенні своїх персональних даних. Додатково з нього постановили стягнути 52,5 тисячі гривень витрат на адвокатку Каріну Мікітян, яка представляла Портнова. Обурені таким рішення журналісти подали апеляцію та, захищаючи свої права, дійшли до Верховного Суду. 

Раніше ZMINA повідомляла, що протягом лише трьох місяців поточного року українські журналісти вже більш ніж два десятки разів зазнавали фізичної агресії під час професійної діяльності. За цей же період минулого року таких нападів було майже втричі менше.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter