Підпал будинку Шабуніна: активіста досі не допитали та не визнали потерпілим

Дата: 03 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Через 12 днів після підпалу будинку керівника Центру протидії корупції Віталія Шабуніна самого активіста не допитали й не визнали потерпілим

Про це повідомили в Центрі протидії корупції. 

12 днів тому горів будинок голови правління ЦПК Віталія Шабуніна. Поліція розпочала кримінальне провадження та створила…

Опубліковано Центр Протидії Корупції Понеділок, 3 серпня 2020 р.

Перший допит, як зазначили в ЦПК, може відбутися лише 4 серпня. Тоді ж представники активіста мають отримати доступ до матеріалів справи. 

“Ми не розуміємо, чому за весь минулий тиждень у слідства не було можливості допитати потерпілого і врешті визнати його таким. Адже без допиту потерпілого в принципі неможливо будувати розслідування в частині версій щодо потенційних замовників підпалу. Так само дуже важливо отримати доступ до матеріалів справи та ініціювати проведення низки власних експертиз, аби отримати об’єктивну картину подій”, – зауважує членкиня правління ЦПК та захисниця Шабуніна Олена Щербан.

У центрі нагадали, що захист Шабуніна не погоджується з кваліфікацією злочину за статтею “Умисне знищення або пошкодження майна”. Активісти наголошують, що за умов, у яких скоїли злочин, йдеться про зазіхання на життя. 

Стурбованість пожежею в будинку активіста вже висловив голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас і президент Володимир Зеленський. Ефективного та незалежного розслідування підпалу вимагають колеги й активісти з більш ніж 30 громадських організацій.

Вони просять надати Шабуніну і його родині держохорону, адже переслідування та погрози щодо нього мають систематичний характер. Окрім цього, правозахисники вимагають відставки очільника МВС Арсена Авакова, якого не перший рік звинувачують у провалі реформи поліції та гальмуванні розслідувань нападів на активістів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter