На Донбасі загинуло більше 6000 людей – ООН

Дата: 06 Березня 2015
A+ A- Підписатися

Незважаючи на заяви про припинення вогню, з квітня 2014 року на сході України під час конфлікту загинуло більш ніж 6000 людей. Особливо від бойових дій страждають жінки, діти та представники вразливих груп.

Про це заявив Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн, презентуючи дев’яту доповідь Місії ООН з прав людини в Україні, що охоплює період з 1 грудня 2014 року по 15 лютого 2015 року. 

Він заявив, що нова моніторингова доповідь свідчить про “безжальне спустошення життя мирних жителів та інфраструктури”. Жінки, діти та вразливі групи постраждали особливо сильно. Люди вимушені ховатися від обстрілів по підвалах, майже не маючи питної води, продуктів харчування, опалення, світла та необхідних ліків.

Вкрай важливо, щоб всі сторони притримувалися мінських угод та припинили невибіркові обстріли та інші збройні дії, в результаті яких цивільне населення опинилося в жахливих умовах – що прямо порушує вимоги міжнародного гуманітарного права та прав людини“, – зазначив Верховний комісар.

У доповіді зазначається, що на територію, контрольовану озброєними групами у Донецькій та Луганській областях, продовжують прибувати іноземні бойовики та важке озброєння, зокрема і з Росії.

У січні та на початку лютого ситуація в сфері безпеки та прав людини на сході “різко погіршилася”, багато мирних мешканців загинуло від невибіркових обстрілів на території, контрольованій Україною (Авдіївка, Дебальцеве, Попасна, Щастя, Станиця Луганська) та озброєними групами (Донецьк, Горлівка).

Верховний комісар також згадав про теракти у Харкові і Одесі та загрозу нової атаки на Маріуполь, і зазначив, що ситуація у сфері прав людини в Україні лишається складною, і якщо тенденція збережеться, то територія, де фактично відсутнє верховенство права, буде поширюватися.

Зейд зазначив, що запроваджені українським урядом обмеження при виїзді з зони АТО створюють додаткові проблеми для цивільного населення. Він додав, що не всі, хто лишився на окупованій території, зробили це за власним вибором: дехто боїться за своє життя при спробі виїзду, інші лишаються, щоб захистити своїх близьких або майно, дехто не може виїхати фізично.

Всі ті, хто залишається, мають право на захист відповідно до міжнародних стандартів в сфері прав людини та міжнародного гуманітарного права, що їх мають дотримуватися усі відповідні сторони. Всі порушення міжнародного гуманітарного права та прав людини мають ретельно розслідуватися, а ті, хто їх скоїв – негайно притягнуті до відповідальності“, – відзначив Верховний комісар.

У доповіді наводяться випадки вчинення насильства, катувань та затримань цивільного населення з боку озброєних груп, а іноді і з боку українських правоохоронців.

Зазначено, що наразі зареєстровано більше мільйона внутрішньо переміщених осіб, і в багатьох місцях центри для їх прийому перевантажені та недостатньо забезпечені усім необхідним.

Дані доповіді також свідчать, що у Криму продовжуються порушення прав кримських татар та тих мешканців, які не підтримали так званий “референдум”.

Переговори, що завершилися новою угодою про припинення вогню, названо позитивною тенденцією.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини також вітає положення, що стосуються звільнення заручників та незаконно затриманих осіб на підставі принципу “всіх на всіх”, відведення важкого озброєння від лінії контакту, виведення іноземних військових формувань, найманців та озброєння з території України, а також відновлення повного контролю над державним кордоном з боку Уряду України у всій зоні конфлікту“, – зазначено у тексті доповіді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter