Під КС зібралися сотні людей: закликають “попрощатись” із судом

Дата: 30 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Під будівлею Конституційного Суду в Києві сотні людей вийшли на протест, щоб привернути увагу до рішення суду, яким скасували кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнали неконституційними повноваження НАЗК.

Трансляцію ведуть на сторінці акції у фейсбуку. 

Організаторами мітингу “Відправимо суддів-зрадників КС до Ростова” стали Центр протидії корупції, “Автомайдан”, фундація DEJURE, Transperancy International, “Ю-контрол” та Рух опору капітуляції. Під стіни КС прийшли також відомі активісти, зокрема Сергій Стерненко

“Нам треба попрощатися з цим КСУ, з його складом. Але це також дуже важко. Однак можна притягати їх до кримінальної відповідальності. Я думаю, що якби в Зеленського було бажання навести лад, то йому було б варто зайнятися тими, хто розпочав цю процедуру, – Коломойським і Медведчуком – і притягти до відповідальності й суддів КСУ, які вчинили спробу узурпації влади”, – сказав він. 

Організатори акції наголошують, що своїми рішеннями судді КСУ надають індульгенцію для сотень посадовців-корупціонерів, а також ставлять під загрозу безвіз, критично важливу фінансову допомогу від європейських інституцій та європейський напрям розвитку України.

Люди, які зібралися під стінами КС, кинули через паркан суду шини та запалили фаєри. За даними поліції, сутичок наразі немає. 

 

Нагадаємо, що Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. До цього правоохоронці з відомства виявили ознаки декларування неправдивої інформації у двох суддів Конституційного Суду – Ірини Завгородньої та Сергія Головатого. При цьому Головатий не підтримав рішення колег щодо зняття відповідальності за неправдиве декларування. 

НАЗК, виконуючи рішення суду, тимчасово закрило доступ до реєстру декларацій. Голова агентства Олександр Новіков підкреслив, що фактично судді визнали незаконним доступ громадян до інформації про доходи, видатки й майно всіх осіб, які отримують зарплату за кошт податків. Своїм рішенням суд, ймовірно, заблокував і призначення керівних кадрів органів влади, зокрема переможців місцевих виборів. Також у ЄС після оголошення рішення заговорили про тимчасове припинення безвізу. Через це президент Зеленський скликав засідання РНБО та вже подав до парламенту законопроєкт про розпуск суду. 

У жовтні поточного року 52% опитаних людей назвали корупцію однією з найголовніших проблем України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter