Під час окупації Миколаївщини 179 людей зазнали тортур й катувань від військових  РФ під час незаконного ув’язнення – відповідь на запит

Дата: 16 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Всього з початку широкомасштабного вторгнення правоохоронці внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості щодо 481 факту жорстокого поводження, катування, заподіяння тілесних ушкоджень цивільному населенню під час окупації частини території Миколаївської області військовими збройних сил РФ.

Про це Миколаївська обласна прокуратура повідомила у відповідь на запит від видання ZMINA.

Будівля, в якій допитували місцевих жителів Олександрівки на Миколаївщині. Джерело: Офіс генпрокурора

У відомстві зазначають, що росіяни під час окупації могли побити людину просто на вулиці. Тобто її не затримували, в камеру не садили, просто жорстоко поводились. Або, наприклад, могли прострелити людині ногу й піти собі. 

“Також були свідки одного й того факту жорстокого поводження, катування або тортур над цивільними зі сторони військових РФ, які повідомили про це правоохоронців. Кожен такий епізод кримінального правопорушення, не провадження, а правопорушення, реєструють в ЄРДР, як окремий випадок. І так може 3-4-5 епізодів бути по одній і ті ж самій людини. Потім всі ці епізоди поєднують в одне кримінальне провадження”, – пояснюють прокуратурі.

Таким чином, правоохоронці встановили, що 179 мирних мешканців Миколаївщини, які були незаконно затримані та поневолені росіянами, зазнали катування та жорстокого поводження. 

“Одну з вказаних осіб також повторно незаконно затримано представниками країни-агресора у 2023 році”, – йдеться в повідомлені.

До того ж 115 людей з незаконно затриманих цивільних, росіяни або депортували, або примусово переселили.

Слідство встановило особи дев’ятьох військових РФ, які жорстоко поводились, катували або завдавали тілесних ушкоджень цивільному населенню під час окупації частини Миколаївської області. Їм вже оголошено підозру. 

ZMINA раніше розповідала, про 33-річного мешканця Дагестану Джабраїла Юсупова, якому оголошена підозра за те, що він з поплічниками викрадав та жорстоко бив мешканців села Новопетрівка на Миколаївщині. Та про 41-річного мешканця Ставропольського краю Руслана Ахметова та 22-річного мешканця Карачево-Черкеської республіки Азрета Батдиєва, яким оголошено підозру у знущанні з цивільних мешканців Шевченківської територіальної громади.

За скоєне росіянам загрожує від 8 до 12 років позбавлення волі.

Також миколаївські прокурори  скерували до суду три обвинувальні акти щодо військових РФ за нелюдське поводження, катування та тортури стосовно двох цивільних під час окупації частини території Миколаївської області збройними силами Російської Федерації.

Нагадаємо, що Офіс генпрокурора встановив понад 700 постраждалих від катувань російськими військами на Харківщині. У місті Херсоні жертвами воєнних злочинів, скоєних росіянами, стали понад 160 людей.

Зараз українській владі потрібно ідентифікувати 156 російських військовослужбовців та окупаційних посадовців, які вчиняли воєнні злочини. До суду скерували 114 обвинувальних актів, а 35 осіб отримали вироки.

На деокупованих територіях правоохоронці виявили 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували та піддавали тортурам цивільних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter