СБУ оголосила підозру військовому РФ, який викрадав та катував цивільних на Миколаївщині й має нагороду від Путіна

Дата: 08 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

З березня до листопада 2022 року 33-річний військовослужбовець 205 окремої мотострілецької козацької бригади Сухопутних військ ЗС РФ з Дагестану Джабраїл Юсупов викрадав та жорстоко бив мешканців села Новопетрівка на Миколаївщині, яке перебувало в окупації.

Про це стало відомо з тексту повідомлення про підозру, яке опубліковано на сайті Офісу генеральної прокуратури.

Нагороджений Путіним за безперебійну роботу Джабраїл Юсупов. Джерело: росЗМІ

Згідно з повідомленням, Джабраїл Юсупов з позивним Габріель викрав та побив чотирьох мешканців Новопетрівки, які, на його думку, вчиняли дії на користь Збройних сил України. Разом з ним діяли й інші військовослужбовці РФ, особи яких поки не встановлено, але є позивні: Алмаз, Асхаб, Каха та Денис.

Так, у квітні 2022 року Юсупов з Алмазом, Асхабом та Кахою прийшли до місцевого мешканця, вдягли йому на голову пакет, побили прикладом автомата по голові, тулубу та кінцівках. Погрожували вбити.

“Надалі Юсупов та інші кинули нелегально ув’язненого в багажник автомобіля та вивезли в поле, де тримали в ямі до 15.00 цього ж дня”, – йдеться в повідомлені.

У травні 2022 року Юсупов, Алмаз, Асхаб, Каха та Денис у багажнику автомобіля вивезли ще одного місцевого мешканця. Чоловіка доставили на територію фермерського господарства “Долина” побили прикладом по голові, тулубу та кінцівках і зачинили в залізничному вагоні.

“У холодному приміщенні, в антисанітарних умовах, без доступу до свіжого повітря, їжі та води чоловік пробув з 22.00 до 9.00 наступного дня”, – йдеться в повідомлені про підозру.

Крім цього, в один із днів червня Юсупов  з Алмазом, Асхабом та Кахою погрожували вбивством ще одному цивільному з Новопетрівки. Задля залякування військовослужбовці вистрілили з пістолета в бік чоловіка. Після чого його побили прикладом автомата по голові, тулубу та кінцівках.

На початку листопада Юсупов разом з Алмазом, Асхабом та Кахою викрав та вивіз у невідомому напрямку ще одного місцевого мешканця. Цього ж дня, близько восьмої вечора, чоловіка з численними слідами фізичного насильства привезли до сусіднього будинку й викинули з автівки. 

“Через годину Юсупов та інші знову ув’язнили чоловіка, кинули його в багажник автомобіля та вивезли в невстановлене на цей час досудовим розслідуванням місце. Через вісім днів його знайшли на околиці села з простреленою головою”, – йдеться в повідомлені.

З російських ЗМІ відомо, що в грудні 2022 року президент РФ Володимир Путін нагородив військовослужбовця з 205 окремої мотострілецької козацької бригади Сухопутних військ ЗС РФ на ім’я Джабраїл Юсупов медаллю маршала Жукова за безперебійну роботу.

Нагадаємо, співробітнику другої служби управління захисту конституційного ладу ФСБ РФ, 42-річному полковнику Дмитру Лайкову в листопаді оголошено підозру в тому, що під час окупації Нової Каховки на лівому березі Херсонщини він незаконно ув’язнював місцевих мешканців, катував їх та позбавляв медичної допомоги.

Раніше ZMINA писала, що Офіс генпрокурора встановив понад 700 постраждалих від катувань російськими військами на Харківщині. У місті Херсоні жертвами воєнних злочинів, скоєних росіянами, стали понад 160 людей.

Зараз українській владі потрібно ідентифікувати 156 російських військовослужбовців та окупаційних посадовців, які вчиняли воєнні злочини. До суду скерували 114 обвинувальних актів, а 35 осіб отримали вироки.

На деокупованих територіях правоохоронці виявили 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували та піддавали тортурам цивільних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter