Під час окупації Херсона російські військові вивезли до РФ дитячий будинок – NYT

Дата: 03 Червня 2024
A+ A- Підписатися

На початку повномасштабного вторгнення Росія вивезла з Херсона дитячий будинок, де мешкали 46 дітей. Про їхнє місце перебування досі нічого не відомо.

Про це повідомляє New York Times.

Фото з російських джерел

Журналісти виявили, що ціла мережа посадовців та політиків, пов’язаних з партією Володимира Путіна, брала участь у кампанії з переміщення українських дітей. Після повномасштабного вторгнення працівники дитбудинку сховали дітей у підвалі церкви, але 25 квітня 2022 року російські посадовці знайшли їх та перевезли на відстань майже 300 км від дому, знімаючи цей процес для пропагандистських роликів.

У Будинку дитини перебували немовлята та діти до п’яти років, деякі з них мали серйозні вади, як-от церебральний параліч. Діти не були сиротами; у деяких батьків були обмежені батьківські права, а частину дітей вилучили з неблагонадійних родин або покинули.

Російські посадовці заявляють, що переміщення дітей було гуманітарною місією і відповідало їхній конституції, оскільки Росія “приєднала” окуповану Херсонську область. Правозахисники вважають, що такі дії можуть вважатися воєнним злочином, оскільки закони окремої держави не можуть перевищувати міжнародні зобов’язання.

Крім того, у своїх інтерв’ю російські посадовці називали дітей з Херсона “росіянами”. Президент РФ Володимир Путін підписав указ, що спростив вимоги для отримання російського громадянства, дозволивши опікунам в окупованих областях подавати заяви на отримання громадянства від імені українських прийомних дітей і сиріт.

Вивезені з Херсона діти також отримали російське громадянство, оскільки це є обовʼязковою умовою для всиновлення та влаштування в російські сім’ї.

Журналісти зазначають: зібрані дані вказують на те, що переміщення дітей було частиною послідовної кампанії Володимира Путіна та його прибічників, спрямованої на стирання української ідентичності дітей.

Нагадаємо, що доросліших дітей, вивезених з тимчасово окупованих територій, росіяни утримують в інтернатах, де їм влаштовують так звані “уроки мужності” та запрошують на зустріч російських військових, або в кадетських коледжах. Після такого “виховання” діти планують вступати до військового училища та ображаються, якщо їх називають українцями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter