Під час нинішньої гострої фази війни між Ізраїлем і ХАМАС загинули 48 медійників – Комітет захисту журналістів

Дата: 20 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У війні між Ізраїлем та членами ісламістського руху і політичної партії ХАМАС загинули щонайменше 48 журналістів і працівників ЗМІ: 43 палестинці, четверо ізраїльтян та ліванець.

Про це станом на 19 листопада повідомив Комітет захисту журналістів (CPJ).

Родичі та колеги палестинських журналістів Хассуни Саліма та Сарі Мансура, які загинули під час ізраїльського авіаудару, оплакують їх під час похорону в Дейр-ель-Балах на півдні сектора Газа 19 листопада. Джерело: AFP / Bashar Taleb

Відомо про поранення щонайменше дев’яти журналістів, троє вважаються зниклими безвісти, 13 – арештовано. Також є випадки численних нападів, погроз, кібератак та вбивства членів родини представників медіа.

У CPJ наголосили, що розслідують усі повідомлення про вбитих, поранених або зниклих безвісти журналістів і медіапрацівників під час війни. За даними організації, нинішній листопад став найсмертоноснішим місяцем для журналістів відтоді, як CPJ почав збирати дані 1992 року.

Найжахливішим днем ​​для медійників був початок загострення збройного конфлікту, 7 жовтня, коли загинуло шестеро журналістів. Другий день за кількістю смертей – 18 листопада, коли загинули п’ятеро кореспондентів. 

За даними CPJ, з особливо  високими  ризиками стикаються журналісти в Газі, коли намагаються висвітлювати події під час ізраїльської наземної атаки, включно з авіаударами, пошкодженням комунікацій, дефіцитом постачання продуктів і ліків та значними перебоями з електроенергією.

Нагадаємо, що вранці 7 жовтня терористична організація ХАМАС завдала масованого ракетного удару по центральних та південних районах Ізраїлю. Ракетна атака терористів тривала весь день. На ізраїльську територію також зайшли мобільні групи бойовиків, які захопили військову базу і взяли під свій контроль декілька міст.

Цього ж дня Ізраїль зазнав ракетного удару з кількох місць у Газі. Лідер військового крила ХАМАС заявив, що угруповання розпочало нову операцію проти Ізраїлю. Ізраїльська армія після масованого ракетного обстрілу з боку палестинського анклаву вдарила по території сектору Газа.

Пізніше цієї ж дати прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив про завершення першого етапу операції “Залізні мечі”, що стала відповіддю на атаку ХАМАС. За словами очільника уряду, армія оборони Ізраїлю знищила більшу частину сил бойовиків, які вторглися на територію єврейської держави.

Однак попри значні успіхи армії оборони Ізраїлю – ЦАХАЛ – він заявив, що країна вступає в тривалу та важку війну. Зокрема, ізраїльська армія б’є по Газі у відповідь на атаки й заявляє, що вбила “сотні палестинських терористів” під час ударів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Ізраїлі зник фотожурналіст місцевого видання Yediot News Рой Ідан. Чоловік устиг сфотографувати вторгнення ХАМАС у свій кібуц на півдні країни. Також зникла його малолітня донька.

А 13 жовтня на півдні Лівану внаслідок обстрілу з боку Ізраїлю загинув оператор інформагенції Reuters Іссам Абдалла, ще шестеро журналістів зазнали поранень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter