Під білоруським посольством у Києві мітингували проти політичних репресій напередодні виборів

Дата: 31 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Під посольством Білорусі у Києві відбулася акція протесту проти репресій щодо політично активних жінок та інакомислення напередодні виборів.

Про це повідомили у міжнародній правозахисній організації Amnesty International.

Активісти у Києві вийшли до посольства, аби підтримати демократичні вимоги білоруського суспільства та засудити репресії й жінконенависницьку кампанію проти опонентів влади. Правозахисники не випадково називають кампанію дискредитації кандидатів мізогінною, адже напередодні волевиявлення опонентки Лукашенка, співробітниці їх штабів та активні білоруски систематично піддавалися переслідуванням, арештам та навіть погрозам сексуальним насильством. 

Так, кандидатка в президенти Світлана Тихановська повідомила, що вивезла дітей до однієї з країн Євросоюзу через погрози від невідомих, які вона почала отримувати після заяви про участь у виборчих перегонах. Згодом вивіз дітей та сам поїхав з країни й Валерій Цепкало, якого раніше білоруська ЦВК не зареєструвала кандидатом. Про погрози повідомила навіть кандидатка Ганна Конопацька, яку експерти називають технічної кандидаткою від Лукашенка. 

“Чи не вперше за всю новітню історію Білорусі опозиція в особі жінок кидає серйозний виклик чинному президенту Лукашенку. Натомість державний апарат здійснює на білорусок, залучених у виборах, цілеспрямовану мізогінну атаку. Переслідування, безпідставні арешти, погрози, дискримінація застосовувалися, аби придушити опозиційний рух жінок. Amnesty International вимагає негайно припинити репресії проти інакомислення, насильство проти опонентів і злісну дискримінаційну кампанію проти жінок-активісток”, зазначила на акції директорка Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

Фото: Amnesty International

Інші форми ґендерної дискримінації з боку білоруської влади, за словами правозахисників, проявлялися у непропорційно великих штрафах через участь активісток у мирних мітингах та забороні використовувати базові предмети особистої гігієни жінкам, затриманим під час демонстрацій. Під тиском влади опинились не лише жінки, а всі незгодні з чинним режимом.

Загалом, за даними правозахисного центру “Весна” та Білоруського Гельсінського комітету, загальна кількість затримань з початку виборів склала не менше 1140 осіб, 190 з яких були арештовані, а 333 оштрафовані на загальну суму, що перевищує 65 000 рублів.

Нагадаємо, що вибори в Білорусі, яку з 1994 року очолює Олександр Лукашенко, мають відбутися 9 серпня. 

Нещодавно у Мінську понад 63 тисячі людей відвідали мітинг на підтримку опозиційної кандидатки у президенти Світлани Тихановської. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter