Суперниця Лукашенка на виборах вивезла дітей за кордон через погрози

Дата: 21 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська вивезла дітей до однієї з країн Євросоюзу через погрози від невідомих, які вона почала отримувати після заяви про участь у перегонах. 

Про це повідомляє видання TUT.by.

Ще в червні, коли чоловік Тихановської Сергій уже перебував в ув’язненні, вона розповідала, що почала отримувати погрози від невідомих. Жінка записала відеозвернення, у якому розповіла, що невідомий зателефонував їй з іноземного номера телефону та погрожував ув’язнити, а дітей вилучити із сім’ї. 

Наразі жінка повідомила, що чотирирічна донька і 10-річний син повернуться на територію країни тільки тоді, коли вона переможе на виборах. 

“Після того як їхня мама виграє президентські вибори, вони повернуться до вільної, безпечної країни”,сказала Тихановська. 

Водночас напередодні міжнародна правозахисна організація Amnesty International розповіла, що білоруська влада зумисно переслідує жінок, причетних до протестів, напередодні виборів. Зокрема, погрожує сексуальним насильством та вилученням дітей.

Так, наприкінці травня чоловіка Віталії Наумик – політичного активіста Володимира Наумика – арештували за підозрою в “хуліганстві”, а її квартиру в Гродно обшукала поліція, яка потім подала до місцевих освітніх служб необґрунтований рапорт про “погані житлові умови дитини”.

“За словами поліції, у нашій квартирі панував безлад, усюди валялися недопалки й порожні пляшки з-під алкоголю. От тільки це абсолютна неправда, і відео, зроблене [поліцією] під час обшуку, могло б це підтвердити. Але його так і не подали як доказ. Коли під час обшуку мені сказали, що дочку можуть забрати, я була в такому жаху, що навіть не знала, що сказати і як реагувати. Я просто стояла перед ними, занадто шокована, щоб говорити”, – розповіла правозахисникам жінка. 

Нагадаємо, що вибори в Білорусі, яку з 1994 року очолює Олександр Лукашенко, мають відбутися 9 серпня. 14 липня Центральна виборча комісія відмовила колишньому очільникові Белгазпромбанку Віктору Бабарику в реєстрації кандидатом у президенти Білорусі. Крім Бабарика в реєстрації відмовили ще одному опозиціонеру Валерію Цепкало. Кандидата Сергія Тихановського білоруські силовики затримали ще на початку травня. З того часу він перебуває в ув’язненні. 

Нещодавно в Мінську на опозиційний мітинг зібралися понад 7 тисяч людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter