Петиція про протидію сексуальним домаганням і насильству в ЗСУ набрала необхідну кількість підписів

Дата: 31 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Петиція з вимогою впровадити механізм протидії сексуальним домаганням і насильству в Збройних силах України, а також покарати винних, набрала необхідні 25 тисяч підписів.

Відповідна інформація міститься на сайті президента України.

Фото: Getty Images

Цю петицію зареєстрували 8 березня. Її авторка, парамедикиня, ветеранка, громадська активістка та очільниця “Жіночого ветеранського руху” Катерина Приймак, зазначила, що наявні механізми протидії та розслідувань випадків сексуальних домагань та насильства за ознакою статі не є ефективними, адже не адаптовані під низку особливостей таких ситуацій. Ініціаторки петиції кажуть, що випадки сексуальних домагань на військовій службі на своїх гарячих лініях фіксують профільні громадські організації.

“Дослідження “Невидимий батальйон 3.0. Сексуальні домагання у військовій сфері в Україні” зафіксувало десятки випадків сексуальних домагань, які не були попереджені та покарані через брак дієвих механізмів протидії. Також дослідження показало, що сексуальні домагання можуть стати підставою для звільнення постраждалої із лав ЗСУ – тобто сприяють втраті кваліфікованих кадрів”, – йдеться у зверненні до президента.

Підписантки також вимагають впровадити вже розроблений механізм протидії сексуальним домаганням і насильству в Збройних силах України та припинити безкарність тих, хто чинить насильство в армії. Відповідний документ уже пройшов погодження зі всіма командуваннями, однак запропоновані механізми протидії насильству так і не були затверджені й втілені.

Тепер петицію має розглянути президент України.

Нагадаємо, що станом на січень цього року загальна чисельність жінок у Збройних силах України становила 66,9 тисячі осіб, із них 47,2 тисячі – військовослужбовиці.

Читайте також: Відсутність військової підготовки, “скляна стеля” і необхідність збиратися на війну за власні кошти: з чим стикаються жінки в армії та що робити?

 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter