Перших менторів, які мають допомагати в громадах ветеранам, вчитимуть в Острозькій академії

Дата: 21 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

На базі Національного університету “Острозька академія” відбудеться навчання перших 30 фахівців, які надалі мають працювати в громадах з ветеранами та ветеранками. 

Про це розповіли в Мінсоцполітики. 

Ілюстраційне зображення. Український військовий на Луганщині. Фото: АР

Участь у пілотному проєкті візьмуть представники громад із Львівської, Рівненської та Хмельницької областей.

Навчальну програму для них створювали психологи з Єдиного центру психічного здоров’я “Лісова поляна”, урядовці, експерти, а також, за словами посадовців, самі ветерани. 

“Ментор – це той, хто має власний успіх у досягненні якоїсь мети. Наприклад, це ветеран, який отримав відповідний статус, який вдало інтегрувався до мирного життя. Ми плануємо запровадити цю систему так, щоб на місцях таку інституцію менторів було створено пропорційно від кількості ветеранів у громаді. Умовно на одного фахівця буде припадати, наприклад, сто ветеранів. І така людина повинна мати небайдуже серце, прагнути допомогти”,ділилася своїм баченням щодо майбутніх спеціалістів міністерка в справах ветеранів Юлія Лапутіна.

Проєкт із навчання фахівців надалі хочуть масштабувати, а в Мінветеранів особливо підкреслюють, що залучати до роботи хочуть саме ветеранів та ветеранок, розв’язуючи в такий спосіб для них питання пошуку роботи. 

“Великий пріоритет і перевагу” в розбудові соціальних сервісів для ветеранів урядовці бачать у громадському секторі.

Нагадаємо, що нещодавно адвокат та ветеран Масі Наєм разом із правозахисницею Любов’ю Галан створив громадську організацію під назвою “Принцип”, що працюватиме над захистом прав військових. 

Перше, що зроблять правозахисники, – це створять інструкцію для поранених бійців. Наєм сам отримав поранення на фронті торік влітку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter