Перші цивільні кораблі пройшли тимчасовим коридором до українських портів

Дата: 16 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Перші цивільні кораблі скористалися тимчасовим коридором у напрямку до портів України. До цього з портів виходили судна, що були заблоковані через війну.

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Ілюстративне фото. Джерело: MarineTraffic

“Після використання тимчасового коридору для виходу заблокованих через російську агресію суден з портів Одеси, Чорноморська та Південного балкери RESILIENT AFRICA та AROYAT підтвердили готовність скористатися маршрутом на вхід до порту Чорноморськ під завантаження майже 20 тисяч тонн пшениці для країн Африки та Азії”, зазначив міністр.

Судна перебувають під прапором Палау, а їхній екіпаж складається з громадян Туреччини, Азербайджану, Єгипту та України. 

Раніше цим коридором користувалися судна, яка стояли в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент початку повномасштабного вторгнення РФ та не могли з них вийти. Від 15 серпня тимчасовим коридором уже скористалися пʼять суден.

Нагадаємо, за даними британського уряду, з липня, після того, як Росія односторонньо вийшла із “зернової угоди”, окупанти ракетами та безпілотниками знищили 280 тисяч тонн зерна. 

Раніше ZMINA повідомляла, що з 26 червня 2023 року РФ повністю зупинила реєстрацію вантажних суден, які перевозять українське зерно. Це свідчить про наміри країни-агресора не продовжувати “Чорноморську зернову ініціативу” та зірвати постачання продовольства на світові ринки.

Останнє судно з продовольством у межах “Чорноморської зернової ініціативи” вийшло з Одеського порту 16 липня 2023 року.

За 11 місяців дії угоди 45 країн отримали 32,5 мільйона тонн продовольства. Ще додаткові 25 мільйонів тонн світ не отримав через саботаж РФ. Але й за цих показників, за даними ООН, вдалося знизити світові ціни на продовольство на 22%. Це є прямим свідченням, що “зернова угода” потрібна світу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter