Після виходу із “зернової ініціативи” окупанти знищили 280 тисяч тонн українського зерна

Дата: 13 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

За даними британського уряду, з липня, після того як Росія односторонньо вийшла із “зернової угоди”, окупанти ракетами та безпілотниками знищили 280 тисяч тонн зерна. 

Про це повідомляє Financial Times.

Фото: Depositphotos

Так, упродовж останніх двох місяців Росія влаштувала хвилю атак безпілотників на дунайські порти України. У такий спосіб окупанти намагалися зруйнувати економічну інфраструктуру України та експортні шляхи, створені для прориву блокади Чорного моря Росією. 

Як відомо, за рік Україна, яка виробляє половину світового експорту соняшникової олії та 10% пшениці, експортувала близько 35 мільйонів тонн зерна через Дунай. 

Спільно із залізничними вантажними перевезеннями через Європу це забезпечило життєво важливу економічну підтримку країни. Проте як довго українські компанії можуть покривати додаткові витрати на ці альтернативні маршрути – невідомо.

“Українським фермерам дедалі більше немає сенсу вирощувати культури, оскільки вони просто втрачають гроші”, – зазначив виконавчий директор “Кернел” Євген Осипов.

Він прогнозує, що високі витрати підірвуть українське виробництво зерна та призведуть до того, що експорт у 2024 році скоротиться вдвічі з рівня минулого року, приблизно до 35 мільйонів тонн.

Президент Асоціації міжнародних експедиторів Віктор Берестенко говорить, що експорт зерна до Єгипту через Дунай коштує приблизно 116 доларів за тонну порівняно з приблизно 69 доларами до початку повномасштабної війни.

Українські фермери та відправники вантажу зазначають, що потужності Дунаю можуть розширюватися й далі.

Нагадаємо, що з 26 червня 2023 року РФ повністю зупинила реєстрацію вантажних суден, які перевозять українське зерно. Це свідчить про наміри країни-агресора не продовжувати “Чорноморську зернову ініціативу” та зірвати постачання продовольства на світові ринки.

Останнє судно з продовольством у межах “Чорноморської зернової ініціативи” вийшло з Одеського порту 16 липня 2023 року.

За 11 місяців дії угоди 45 країн отримали 32,5 мільйона тонн продовольства. Ще додаткові 25 мільйонів тонн світ не отримав через саботаж РФ. Але й за цих показників, за даними ООН, вдалося знизити світові ціни на продовольство на 22%. Це є прямим свідченням, що “зернова угода” потрібна світу.

Після виходу з так званої зернової угоди Росія заявила, що від 20 липня вважатиме всі судна, що прямують до України, “перевізниками військових вантажів”.

Попри це 16 серпня контейнеровоз Joseph Schulte, що ходить під прапором Гонконгу, вирушив з Одеського порту то Туреччини тимчасовим коридором, організованим Україною. Судно стояло в порту ще з лютого 2022 року. 

Другим судном, яке скористалося тимчасовим маршрутом з порту Одеси після виходу РФ із “зернової угоди”, став балкер Primus під прапором Ліберії.

Читайте також: Ракети, мародерство і шантаж: як Росія генерує продовольчу кризу у світі для продовження агресії

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter