Зернова угода: з Одеського порту вийшло останнє судно з українською продукцією

Дата: 16 Липня 2023
A+ A- Підписатися

З Одеського порту вийшло останнє судно з продовольством у межах Чорноморської зернової ініціативи, термін якої спливає 17 липня.

Про це 16 липня повідомило інформаційне агентство REUTERS.

Джерело: REUTERS/Serhii Smolientsev

Йдеться про турецький балкер TQ Samsun, який доправить 23,5 тонни кукурудзи й 15,3 тонни ріпаку до Нідерландів.

У Росії 4 липня заявили, що “не бачать підстав” для продовження “зернової угоди”, проте готові зробити це в обмін на послаблення антиросійських санкцій. Першим пунктом вимог є підключення до SWIFT “Россельхозбанка”.

Також росіяни вимагають послабити санкції проти російського продовольства, добрив та сільгосптехніки.

Зі свого боку Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш у листі запропонував президенту Росії шляхи подальшого сприяння російському експорту продовольства та добрив і забезпечення безперебійних поставок українського зерна через Чорне море.

Нагадаємо, що з 26 червня 2023 року РФ повністю зупинила реєстрацію вантажних суден, які перевозять українське зерно. Це свідчить про наміри країни-агресора не продовжувати Чорноморську “зернову ініціативу” та зірвати постачання продовольства на світові ринки.

За 11 місяців дії угоди 45 країн отримали 32,5 мільйона тонн продовольства. Ще додаткові 25 мільйонів тонн світ не отримав через саботаж РФ. Але і за цих показників, за даними ООН, вдалося знизити світові ціни на продовольство на 22%. Це є прямим свідченням, що “зернова угода” потрібна світу.

Раніше ZMINA детально розповіла, як Росія інструменталізує голод у країнах Африки в неспровокованій війні проти України. Окупаційні збройні сили РФ викрадають українське зерно і вивозять його через тимчасово окупований Крим, зокрема до Сирії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter