Переселенці передали у Кабмін “сніжний ком” зі 100 тисячами звернень

Дата: 06 Вересня 2017
A+ A- Підписатися

Сьогодні під час акції біля Кабінету Міністрів України переселенці передали уряду так званий “сніжний ком” звернень громадян – паперову кулю, яка складається з 111 748 копій звернень від внутрішньо переміщених осіб.

За словами організаторів акції, саме такою є кількість опрацьованих ними звернень від ВПО щодо захисту прав і свобод з березня 2014 року по серпень 2017 року, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

Ініціаторами акції виступили організації Крим СОС, Восток-СОС, Донбас СОС, БФ “Право на захист” та Громадянський холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ”, які опікуються постраждалими внаслідок тимчасової окупації та збройного конфлікту в Україні.

Під час брифінгу представники організації озвучили найбільш актуальні проблему у сфері забезпечення прав і свобод ВПО.

Так, за словами адвокаційної експертки ГО “Крим СОС” Вікторії Савчук, лише за 2017 рік кількість звернень, за якими організації надали консультації та вторинну правову допомогу становила 45 329.  З них щодо найбільш актуальних питань, таких як реєстрація місця проживання, оформлення свідоцтв про народження чи смерть, було надано 8658 консультацій. Крім того, 14 869 консультацій було надано щодо соціальних та пенсійних виплат, 5 625 – щодо свободи пересування (оформлення дозволів для переміщення на/з тимчасово неконтрольовані території Донецької, Луганської областей, перетин лінії зіткнення, переміщення на/з тимчасово окуповані території АР Крим та м. Севастополь), 14 869 консультацій з інших питань.

Координаторка з адвокації БФ “Право на захист” Дарина Толкач у свою чергу зазначила, що ситуація, в якій опинились переселенці, фактично доведена до абсурду.

“Наразі, політична ситуація виглядає так, що внутрішньо переміщена особа обмежена великим колом перевірок та проявів недовіри з боку держави. З кожним роком до цих людей виникають нові вимоги та нові складнощі у реалізації прав. Люди не в змозі самостійно вирішувати усі ці питання, які виникають. ВПО – це громадяни України, які найбільше потребують підтримки та допомоги в зв’язку з тією ситуацією, в якій вони опинились”, – говорить Толкач.

За її словами, переселенці мають щоразу доводити, що вони не порушували законодавства, що вони не порушували приписів та постанов Кабміну. А всі ці приписи та постанови існують виключно для того, щоб контролювати, дискримінувати і створювати ауру недовіри і непорозуміння навколо ВПО, замість того, щоби простягнути їм руку допомоги.

“Цифри, які ми надали, – це не просто цифри. 90% роботи, яку ми робили, надаючи допомогу людям, мала робити держава. Але робили це громадські організації. Тому ми маємо право зараз тут стояти і вимагати зустрічі з прем’єр-міністром. В більшості питань, коли ми працюємо над змінами в законодавстві, ми говоримо про те, що відсутня політична воля, а політична воля знаходиться саме тут”, – говорить директор ГО “Донбас СОС” Вадим Валько.

За його словами, усі проблеми ВПО, які існували у 2014 році, досі не вирішені, і до того ж з’являються нові.

“Ми би хотіли, щоби Кабінет Міністрів звернув увагу на ті напрацювання по зміні законодавства, які громадськість розробляла разом з народними депутатами, зокрема законопроект № 6692”, – зазначив Валько.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter