Переможниця конкурсу на посаду керівниці Довженко-центру Олена Гончарук подала до суду на Держкіно

Дата: 16 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Олена Гончарук, яка в лютому 2023 року перемогла в конкурсі на посаду керівника Довженко-центру, подала до суду на Державну агенцію з питань кіно: вимагає укласти з нею контракт про керівництво закладом.

Про це у фейсбуку повідомила юридична компанія Axon Partners, яка представляє інтереси Гончарук.

Олена Гончарук. Фото: Наталка Дяченко

Юристи нагадали, що Гончарук вдруге виграла цей конкурс.

“Держкіно, доклавши значних інтелектуальних зусиль, в останній день конкурсу надало контракт (21 друкована сторінка), вже підписаний заступницею Юлією Шевчук. І одразу запропонувало Олені Гончарук його підписати, без ознайомлення”, — розповіли юристи.

Представники Axon Partners ознайомилися з контрактом і в березні надіслали Держкіно свою редакцію з поясненням до кожного суперечливого пункту. Зокрема, вони виявили, що його умови відрізняються від типового контракту з керівниками держпідприємств; багато в чому суперечать закону.

Також деякі пункти контракту передбачають разові доручення, наприклад, зареєструвати спірний статут в редакції Держкіно 2022 року, який в багатьох напрямках кардинально змінює діяльність Центру й виключає програму розвитку закладу культури на один і п’ять років, йдеться в повідомленні.

У Держкіно у квітні відповіли, що ні з чим погоджуватись не будуть.

Перше судове засідання у справі призначене на 5 липня у Господарському суді Києва.

Нагадаємо, що в лютому Державне агенство з питань кіно не підписало контракту з Оленою Гончарук, яка перемогла в конкурсі на посаду гендиректора Довженко-центру. 

За законом підписання контракту мало відбутися протягом двох місяців після оголошення конкурсу, тобто до 21 лютого. Однак Держкіно запросило Гончарук на підписання контракту в останній день з визначеного законом строку, не надавши їй можливості заздалегідь ознайомитись із текстом договору.

Зрештою після ознайомлення Гончарук відмовилася від підписання контракту в запропонованому вигляді, оскільки документ містить розходження з її візією розвитку Довженко-центру, викладеною на конкурсі. Загалом Гончарук не погодилася з 25 пунктами контракту.

Крім того, у Довженко-центрі уточнили, що основною причиною розходжень стали пункти контракту, що зобов’язують Гончарук виконати реорганізацію та виділ частини колекції, а також упродовж 15 днів внести до реєстру новий статут Довженко-центру, докорінно змінений Держкіно.

Після обговорення Держкіно погодилося надіслати контракт для повноцінного ознайомлення та внесення коментарів і перенести дату його підписання.

Однак, як додають у Довженко-центрі, перенесення термінів підписання не є скасуванням результатів конкурсу чи підставою для визнання конкурсу таким, що не відбувся.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter