Пентагон виявив сайти, створені росіянами для збору даних військових ЗСУ

Дата: 01 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Пентагон назвав два фішингових сайти, створені росіянами для збору персональних даних українських військових та членів їхніх сімей; в Україні заявили, що насправді таких сайтів десятки.

Про це пише “Голос Америки”.

Джерело: Getty Images

Як стверджують два посадовці Пентагону, російський підрозділ інформаційної війни створив щонайменше два фішингових сайти – WarTears.org і ForeignCombatants.ru, що видають себе за сайти підтримки друзів і рідних зниклих безвісти, захоплених у полон або загиблих українських воїнів.

Зокрема WarTears.org заявив, що в його базі даних міститься інформація про більш ніж 170 тисяч українських солдатів.

Представник Координаційного штабу поводження з військовополоненими Петро Яценко у коментарі “Голосу Америки” підтвердив, що вказані сайти є підробленими. За його твердженням, існують десятки аналогічних фішингових сайтів.

Ті, хто їх створює, грають на почуттях вкрай вразливих рідних та близьких військовослужбовців, які зникли безвісти чи захоплені в полон.

“Родичі сподіваються, що їхні близькі не загинули, а перебувають у полоні, і тому надають свої персональні дані”, – заявив він.

У Пентагоні припустили, що Росія використовує персональні дані українців, отримані через ці сайти, щоб встановити, чи хтось із цих солдатів або їхніх рідних проживає на окупованих Росією територіях. Їх можуть виявити, перевірити, затримати та депортувати до РФ, припускають американці.

“Це дуже тривожно, але це також свідчить про ґрунтовний підхід Росії до збору даних та її готовність експлуатувати ці вразливості”, — вважає полковник ВПС США у відставці Седрік Лейтон, який працював у розвідці понад 20 років.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 30 серпня в Києві відбулася численна акція родин зниклих безвісти та полонених, які вимагали повернення близьких. Близько 500 людей зібралися на майдані Незалежності й пройшли ходою до Арки Свободи українського народу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter