Парламентська асамблея ОБСЄ підтримує ідею позбавити повноважень делегацію Росії

Дата: 06 Липня 2022
A+ A- Підписатися

На останній сесії Парламентська асамблея ОБСЄ підтримала резолюцію із закликом розробити механізм, який дозволяв би позбавити повноважень делегацію держави, що порушила суверенітет і територіальну цілісність іншої.

Про це повідомила членкиня української делегації ПА ОБСЄ Євгенія Кравчук.

Фото: Євгенія Кравчук

За її словами, на черговій сесії ПА ОБСЄ ухвалено три важливі резолюції щодо України.

“Перша і головна з них про те, що агресивна війна Російської Федерації проти України та її народу також становить загрозу всьому регіону ОБСЄ. У ній організація, зокрема, закликає Постійний комітет ПА ОБСЄ внести зміни до правил і процедур, які створять механізм оскарження і в результаті – позбавлення повноважень делегації держави-учасниці, яка порушила суверенітет та територіальну цілісність іншої держави-учасниці”, – зазначила Кравчук.

Крім того, резолюція розглядає злочини Росії як воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид, наполягає на якнайшвидшому створенні спеціального міжнародного кримінального трибуналу задля притягнення до відповідальності за ці злочини, вимагає виведення військ РФ з України тощо.

Ще дві резолюції стосуються питань безпеки журналістів у зоні конфлікту, а також впливу безпекових загроз під час війни на життя людей та громадського суспільства.

“У нашій делегації були представники і влади – “Слуги народу”, і опозиції – “Європейської солідарності” й “Батьківщини”. На міжнародній арені ми впевнено наступаємо разом, кожен ухвалений документ – цеглинка для фундаменту перемоги. Дякую захисникам і захисницям за можливість узяти участь у сесії ОБСЄ в Бірмінгемі. Далі – програма в Лондоні”, – відзвітувала Кравчук.

Нагадаємо, що 7 квітня Генеральна асамблея ООН ухвалила рішення про зупинення членства Росії в Раді з прав людини. Рішення підтримали 93 країни, проти висловились 24. Утрималися від голосування представники 58 держав. Правозахисники, які підписували звернення до Генеральної асамблеї ООН, наголосили, що дії Росії в Україні є частиною широкої та тривалої боротьби російської влади проти дотримання прав людини та правозахисників, а російський вплив у всьому регіоні перешкоджає демократичним перетворенням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter