Парламент вирішив не посилювати покарання за підроблення та використання ковід-сертифікатів

Дата: 25 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада не ухвалила в другому читанні законопроєкту №6084, яким пропонували посилити покарання за підроблення документів про проведення профілактичних щеплень. Підтримали документ лише 186 депутатів.

Про це йдеться в картці законопроєкту на сайті парламенту. 

Фото: sluga-narodu.com

З ідеєю посилити покарання за підроблення сертифікатів та довідок про вакцинацію торік виступив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. У пояснювальній записці до законопроєкту голова уряду наполягав, що посилення відповідальності є питанням епідеміологічної, а отже й національної безпеки. 

Депутатам пропонували доповнити Кримінальний кодекс статтею 3213, яка б передбачала відповідальність:

  • за використання підроблених документів про проведення щеплень – у вигляді штрафу від 17 до 34 тисяч гривень або обмеження волі до двох років;
  • за внесення медпрацівником неправдивих відомостей про проведення щеплень – у вигляді штрафу від 34 до 68 тисяч гривень або позбавлення волі на строк до двох років;
  • за виготовлення для збуту документів про проведення щеплень – у вигляді штрафу від 85 до 170 тисяч гривень або позбавлення волі до трьох років.

Нині факти підроблення ковід-сертифікатів найчастіше кваліфікують за статтею 358 Кримінального кодексу. Покаранням за виготовлення та збут може бути штраф у розмірі 17 тисяч гривень, однак деяким порушникам може загрожувати й позбавлення волі до п’яти років.

Поліцейська перевіряє наявність сертифікату про вакцинацію в пасажира приміського автобуса. Фото: фейсбук-сторінка Патрульної поліції України

За використання підроблених довідок чи сертифікатів можна отримати 850 гривень штрафу або до двох років обмеження волі.

Справи щодо внесення неправдивих даних до електронних ресурсів правоохоронці кваліфікують за статтею “Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в комп’ютерах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї”.

Порушники можуть отримати до шести років позбавлення волі з позбавленням права вести певну діяльність на строк до трьох років. 

Нагадаємо, що нещодавно на організації підроблень ковід-сертифікатів викрили радницю посадовця КМДА та заступницю міністра соцполітики. 

Фотографія обкладинки: Патрульна поліція Тернопільської області 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter