З початку року відкрили вже 350 проваджень за підробки ПЛР-тестів, ковід-довідок та сертифікатів

Дата: 30 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

З початку року правоохоронці вже відкрили 350 кримінальних проваджень за фактами підроблення результатів ПЛР-тестів, довідок про вакцинацію від коронавірусу, міжнародних свідоцтв про вакцинацію та ковід-сертифікатів. 

Про це у колонці для “Інтерфакс-Україна” розповів голова Нацполіції Ігор Клименко

Фото: Рубрика

Найчастіше такі факти кваліфікують за статтею “Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів”. Покаранням за виготовлення та збут може бути штраф, що сягає 17 тисяч гривень, однак деяким порушникам загрожує й позбавлення волі до 5 років. За використання підроблених довідок чи сертифікатів можна отримати штраф в розмірі до 850 гривень і обмеження волі на строк до 2 років. 

“І саме за цією статтею зареєстровано 320 з усіх 350 наявних кримінальних проваджень”, – розповів Клименко. 

Інколи зловмисники вдаються до складніших схем, наприклад, внесення неправдивих даних до відповідних електронних ресурсів. Такі справи правоохоронці кваліфікують за статтею “Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в комп’ютерах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї”.

Порушники можуть отримати до шести років позбавлення волі з позбавленням права займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Таких фактів, за словами Клименка, наразі зареєстрували близько 20.

27 вересня кіберполіція викрила сімейну лікарку, яка за 5 тисяч гривень обіцяла внести відомості про нібито проведену вакцинацію до відповідних електронних реєстрів. Однак жінка цілеспрямовано робила помилки під час внесення даних клієнтів. Навіщо? Бо з помилками нереально було згенерувати сертифікат у застосунку “Дія”. І надалі медпрацівниця видавала паперові COVID-сертифікати, завірені власною печаткою”, – розповів він про один з таких випадків. 

У 70% зареєстрованих злочинів людям вже повідомили про підозру. За словами голови Нацполіції, 21% всіх проваджень цієї категорії розпочали за матеріалами Служби безпеки, а 19% – за даними прикордонників. 

У вересні уряд запровадив два види внутрішніх ковід-сертифікатів – зелений для повністю вакцинованих та жовтий для тих, хто щепився принаймні однією дозою. Їхні власники менше відчуватимуть обмеження під час нового локдауну.

Фото: Мінцифри

Кожен сертифікат та довідка має QR-код, який підтверджує їхню правдивість, а перевіряти такі документи мають право, зокрема поліцейські. 

“Спільно з Мінцифрою ми розробили та розпочали інтеграцію відповідного програмного забезпечення на планшети поліцейських, щоб вони могли швидко та безперебійно перевірити сертифікат з “Дії” або сканувати паперовий його варіант. Приблизно так, як працює зараз перевірка водійських посвідчень. За декілька днів цей процес повністю налагодиться”, – зазначив Клименко. 

Наразі вже 7 мільйонів українців отримали хоча б одну дозу вакцини, а щеплених двома дозами налічили 5,6 мільйона.

Для отримання щеплення можна обрати один з пунктів вакцинації на сайті МОЗ. Також вакцинуватися можна в пунктах масової вакцинації чи за допомогою мобільної бригади, що виїжджає до колективів кількістю понад 50 людей та маломобільних груп населення. Вакцинація є безкоштовною та добровільною. 

Фотографія обкладинки: Державна прикордонна служба 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter