Парламент повернув покарання за брехню в декларації

Дата: 04 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила закон щодо відновлення відповідальності за декларування неправдивої інформації та неподання декларації з боку держслужбовців. 

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Законопроєкт №4460-д, який підтримали 289 депутатів, розробили на основі поданого напередодні документа авторства президента Володимира Зеленського та напрацьованого робочою групою законопроєкту №4441.

За відмінність відомостей у декларації від достовірних на суму від 1,3 до 9 мільйонів гривень порушники отримають штраф від 42,5 до 51 тисячі гривень або їх відправлять на громадські роботи на строк від 150 до 240 годин з позбавленням права обіймати певні посади чи вести певну діяльність на строк до трьох років.

Якщо різниця в задекларованих та реальних доходах сягне більш ніж 4 тисяч прожиткових мінімумів, або 9 мільйонів гривень, то порушник муситиме сплатити штраф від 51 до 85 тисяч гривень або вирушити на громадські роботи на строк від 150 до 240 годин. Також за приховування доходів у таких розмірах можна буде сісти за ґрати на строк до двох років та позбутися права обіймати певні посади чи вести певну діяльність до трьох років.

За умисне неподання декларації також можна буде отримати штраф від 2,5 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 150 до 240 годин з позбавленням права обіймати певні посади чи вести певну діяльність на строк до трьох років.

Під час засідання Ради спікер парламенту Дмитро Разумков пообіцяв підписати закон 7 грудня, щоб його встигли опублікувати до наступного року та він почав працювати. 

Нагадаємо, що наприкінці жовтня Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. Рішення спричинило бурхливу реакцію як в Україні, так і за кордоном, зокрема в ЄС, де заговорили про тимчасове припинення безвізу. Міжнародні партнери неодноразово говорили про те, що подальша підтримка України з боку ЄС прив’язуватиметься до конкретного прогресу в проведенні реформ, зокрема у сфері антикорупції та правосуддя.

Відомо, що 52% опитаних соціологами в жовтні поточного року людей назвали корупцію однією з найголовніших проблем України.

Фотографія обкладинки: Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter