Парламент попередньо відновив е-декларування

Дата: 27 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану. 

Про це йдеться у картці документа на сайті парламенту. 

Фото: sarny-rada.gov.ua

Підтримали документ 299 депутатів, а з поіменним списком тих, хто голосував, можна ознайомитись за посиланням.

Ухвалений документ внесли на розгляд парламенту 26 липня 2023 року попри те, що на розгляді Верховної Ради вже майже рік лежить без руху інший законопроєкт щодо е-декларування. 

“Попереду внесення правок та друге читання. Сподіваємося, що на це знадобиться менш як рік, і він не сконає як попередній законопроєкт про е-декларування”,коментують ухвалення документа правозахисники з Фундації Dejure. 

Нагадаємо, що Конституційний Суд України скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК в жовтні 2020-го. Це рішення викликало бурхливу реакцію як серед українців, так і в міжнародних партнерів.

Фактично судді тоді визнали неконституційними статті законів, за якими їх самих перевіряли в НАЗК і НАБУ. До ухвалення рішення, як з’ясували згодом журналісти, могли бути причетні голова Адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов, голова сумнозвісного та нині ліквідованого Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк, а також тодішній керівник Офісу президента Андрій Богдан

До початку повномасштабного вторгнення Росії понад половину українців називали корупцію однією з найголовніших проблем країни. Водночас протидія корупції, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, були одними з найнебезпечніших видів активізму в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter