Парламент попередньо підтримав, щоб підозрювані в дезертирстві та СЗЧ могли уникнути в’язниці

Дата: 16 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт №11322, що в разі остаточного ухвалення запропонує альтернативу позбавленню волі за вчинення дезертирства та самовільного залишення частини. 

Про це йдеться в картці документа на сайті парламенту. 

Фото: Anthony Borden

Авторами законопроєкту стала група депутатів, серед яких Сергій Іонушас, Федір Веніславський та Мар’яна Безугла. 

Вони кажуть, що нині в провадженні органів досудового розслідування перебуває майже 19 тисяч кримінальних проваджень за скоєння військових кримінальних правопорушень. Водночас лише впродовж січня-квітня поточного року зареєстрували понад 10 тисяч таких. 

Нардепи запропонували внести зміни до статті 401 Кримінального кодексу України, доповнивши її частиною п’ятою. Якщо це зроблять, то людину, яка під час дії воєнного стану вперше вчинила кримінальне правопорушення, передбачене статтями 407 і Самовільне залишення військової частини або місця служби., 408 і Дезертирство., можна звільнити від кримінальної відповідальності. Для цього підозрюваному треба добровільно заявити слідчому чи прокурору про намір повернутися до військової частини або місця служби, а командир має надати на це письмову згоду. 

У разі остаточного ухвалення законопроєкту ці правила діятимуть і для тих, кого помістили під варту за підозрою у вищезгаданих порушеннях. 

До другого читання, як каже нардепка Ірина Геращенко, проєкт потребує внесення змін. До прикладу, у чинному вигляді проєкт надає командирам повноваження на власний розсуд вирішувати, чи звільняти від відповідальності. 

Нагадаємо, що за самовільне залишення частини торік судили понад 1,5 тисячі українців та українок. 

Торік президент Володимир Зеленський, попри критику тисяч пересічних українців та правозахисників, посилив відповідальність військових за невиконання наказу, самовільне залишення частини та дезертирство. Відтоді суд не може призначати м’якше покарання за те, що прописане у відповідній статті. Цей закон дозволив судити військових, які, за їхніми словами, фізично не можуть виконувати наказ.

Критики документа звертали увагу, що його автори просто переклали відповідальність із вищого командування на нижчий офіцерський і рядовий особовий склад. Детальніше про це можна почитати за посланням

Цікаво, що серед авторів закону про посилення відповідальності були й автори нового законопроєкту, наприклад сумнозвісна нардепка Безугла. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter