Парламент може заборонити купувати землю українцям з подвійним громадянством

Дата: 29 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

В Україні можуть запровадити кримінальну відповідальність для вирішення можливої проблеми купівлі землі українцями з подвійним громадянством.

Про це розповів голова комітету з питань аграрної політики Микола Сольський, повідомляє РБК-Україна.

 

Сольський наголосив, що схема перевірки наявності другого громадянства є складною в Україні, проте, незважаючи на це, у комітеті обговорюють можливі варіанти запровадження відповідальності. 

“Є багато ідей щодо поправок (до проєкту про ринок землі. – Ред.). Але ми повинні пам’ятати: якщо у людини вже є український паспорт, вона все одно є громадянином України. Моя думка в тому, що це потрібно врегулювати на рівні відповідальності. Тому що, дивіться, 99% громадян, що мають другий паспорт, якщо ви запитаєте, вам скажуть: “Ні, не маю “. Як це перевірити? Немає ж публічних реєстрів, ви не направите запит до 200 країн світу. По-перше, ви не будете це робити по кожному громадянину. По-друге, якщо ви це зробите, 99,9% країн дадуть відповідь, що вони цю інформацію не дають”, – сказав він. 

Як відомо, стаття 2 Закону “Про громадянство України” передбачає, що “якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України”. Однак експерти кажуть, що цю норму не слід розцінювати як заборону на подвійне громадянство, адже втрата українського громадянства відбувається не автоматично з набуттям громадянства іншої держави, а виключно з дня видавання указу президента України про припинення громадянства щодо певної особи.

Також у статті 25 Конституції України зазначено: “Громадянин України не може бути позбавлений громадянства і права змінити громадянство. Громадянин України не може бути вигнаний за межi України або виданий iншiй державi. Україна гарантує піклування та захист своїм громадянам, які перебувають за її межами”.

Громадянство України, згідно із Законом “Про громадянство України”, припиняється:

1) внаслідок виходу з громадянства України;

2) внаслідок втрати громадянства України;

3) за підставами, передбаченими міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Нагадаємо, що на початку листопада Верховна Рада зробила крок до скасування мораторію на продаж землі. 

Зняття мораторію є одним з пунктів у рекомендаціях платформи “Правозахисний порядок денний” для новообраних президента і парламенту. Підтримали план відкрити ринок землі й у ЄС.

Право власності належить до прав людини, захищених статтею 1 Першого протоколу до Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Минулого року Європейський суд з прав людини у справі “Зеленчук і Цицюра проти України” зобов’язав державу лібералізувати законодавство та скасувати мораторій на продаж сільськогосподарських земель.

Нещодавно президент Володимир Зеленський розповів, що питання про дозвіл на продаж землі сільськогосподарського призначення іноземцям та компаніям, які засновані іноземцями, винесуть на всеукраїнський референдум. До такого кроку владу, вочевидь, підштовхнули маніпуляції з боку деяких політиків щодо питання відкриття ринку землі. 

Згодом у ЄС повідомили, що не вимагають від України відкрити ринок землі для зарубіжних інвесторів, адже навіть у межах Євросоюзу щодо цього питання немає чіткої позиції та рекомендацій. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter