Парламент Болгарії заборонив так звану “ЛГБТ-пропаганду” в школах

Дата: 07 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У середу, 7 серпня, болгарський парламент підтримав ініціативу проросійської партії “Відродження” щодо заборони так званої “пропаганди нетрадиційної сексуальної орієнтації” в навчальних закладах.

Про це повідомляє видання Balkan Insight.

Прайд у болгарському місті Софія, 2019 рік. Фото: The Sofia Globe

За закон проголосували 135 із 240 парламентарів, причому більшість голосів надали депутати проєвропейської правоцентристської партії ГЄРБ, яку очолює колишній прем’єр-міністр Бойко Борисов.

Внесені зміни до закону “Про дошкільну та шкільну освіту” забороняють “пропаганду, популяризацію та заохочення, прямо чи непрямо, ідей та поглядів, повʼязаних з нетрадиційною сексуальною орієнтацією або гендерною ідентичністю, що не відповідає біологічній”.

У тексті не визначено покарання та не уточнено, які саме “ідеї та погляди” вважатимуться незаконними. Також ініціатори закону не пояснили, на яких підставах вони заявляють про збільшення присутності тем сексуальної та гендерної ідентичності в школах.

Під час обговорення лідерка болгарської Соціалістичної партії Корнелія Нінова, яка підтримала закон, зазначила, що болгарські родини за кордоном попереджали її про загрозу “гендерної ідеології” на Заході.

У 2023 році партія Нінової намагалась організувати референдум проти “гендерної ідеології”, а з 2017 року вона активно виступає проти Стамбульської конвенції, вважаючи її просуванням прав ЛГБТІК+.

Правозахисні та ЛГБТ-організації різко розкритикували рішення парламенту Болгарії, а під будівлею парламенту планувалося проведення протестної акції.

Водночас минулого року парламент Болгарії ухвалив поправки до Кримінального кодексу, що передбачають суворіше покарання за злочини, скоєні з мотивів нетерпимості за ознакою сексуальної орієнтації, а також криміналізацію розпалювання ворожнечі за цією ознакою.

Тоді правозахисний ЛГБТ-Центр “Наш світ” писав, що такі правки стали першим суттєвим законодавчим кроком на захист прав ЛГБТ-людей у Болгарії після ухвалення закону про заборону дискримінації у 2004 році. Довгі роки консервативні болгарські політики ігнорували проблему гомофобного насильства та пропаганди.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter