Освітній проєкт для ВПО “Зміст” обʼєднав майже 7 тисяч жінок та дівчат

Дата: 07 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Громадська організація “Нові українські наративи” реалізувала освітній проєкт для внутрішньо переміщених жінок під назвою “Зміст”, до якого долучилися 6800 учасниць.

Про це повідомила президентка організації Любов Правдіна під час форуму-дискусії “Жінки, які змінюють Україну”, що відбувся в Києві.

Фото: New Ukrainian Narratives

Під час цього заходу представниці державного сектору, громадських організацій і бізнесу обговорювали, як жінки адаптуються до нових викликів і сприяють зміцненню країни та її економіки в умовах війни, а також обмінювалися думками щодо майбутніх напрямів діяльності.

Ініціатива була реалізована за підтримки “ООН Жінки в Україні” та за фінансової допомоги Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF) – швидкого та гнучкого механізму фінансування, який сприяє впровадженню ефективних заходів, що посилюють спроможність місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризові ситуації та використанні миротворчих можливостей.

Любов Правдіна розповіла, що перед запуском проєкту “Зміст” вони провели консультації з жінками, які могли б стати цільовою аудиторією. Під час цих консультацій жінки часто зазначали, що в нових громадах почуваються відчуженими й байдужими, а їхня єдина мрія – повернутися додому. За словами президентки організації, це були сотні тисяч українок, які, по суті, припинили жити повноцінним життям. Саме так виникла ідея проєкту з амбітним гаслом: “Навчаюся, щоб перемагати”.

Вона також зазначила, що громадська організація “Нові українські наративи” виникла як команда під час повномасштабної війни, починаючи з невеликого колективу з трьох колег.

Правдіна пояснила, що під час розроблення проєкту вони зіткнулися з двома основними викликами. Перший полягав у тому, що за результатами попередніх консультацій багато жінок виявляли небажання вчитися, оскільки їхнє життя було на паузі, і вони не відчували мотивації до розвитку. Другий виклик полягав у тому, що на той час з’явилося багато подібних освітніх проєктів для жінок-ВПО, тому потрібно було зробити їхню ініціативу унікальною та корисною.

Рішенням стало створення програми, яка з перших лекцій надихала учасниць, оскільки більшість викладачів були сертифікованими коучами, які давали не лише знання, а й мотивацію до життя. Зараз команда ГО налічує 10 жінок, а проєкт об’єднав понад 6800 жінок і дівчат з різних куточків України, які завдяки навчанню змогли подолати складнощі й рухатися вперед.

Переселенка з Енергодара до Тернополя Оксана Войнаровська розповіла про свій досвід. Вона поділилася, що її бізнес спочатку починався як хобі, з пошиття одягу для себе і дітей. Згодом вона відкрила магазин тканин, але через окупацію її магазини залишилися в Енергодарі. Попри це у віці 45 років вона вирішила розвиватися далі, здобула освіту з фейс-йоги й почала працювати тренеркою, що стало важливим етапом у її житті.

Оксана також згадала, що війна застала її за кордоном, коли вона поїхала на ретрит у лютому 2022 року, і відтоді так і не мала змоги повернутися додому. Перебуваючи в новому місті, де не було знайомих, вона мала вибір – залишитися пасивною або ж продовжувати займатися тим, що вміла найкраще. Вона розповіла, що в перші місяці війни навіть не наважувалася говорити про красу, бо питання виживання стояли на першому місці, і лише через 11 місяців вирішила повернутися до своєї справи.

Оксана здобула необхідні знання для розвитку свого бізнесу завдяки участі в проєкті “Зміст”, де, окрім навчання, вона отримала професійну психологічну підтримку.

Менеджерка з комунікацій ГО “Нові українські наративи” Юлія Катюха додала, що в межах проєкту проводилися як онлайн-навчання, так і офлайн-воркшопи в різних регіонах країни. Крім того, для підтримки учасниць створили мережу, що дозволило налагодити корисні зв’язки, які залишаться з ними навіть після завершення проєкту.

Оксана також згадала свій досвід участі в офлайн-тренінгу в Тернополі, де вона здобула знання з продажів, що стали поштовхом для масштабування її бізнесу. Вона також наголосила на важливості нетворкінгу, який сприяв розвитку її особистих та професійних навичок.

Нагадаємо, що станом на квітень цього року близько 78% жінок з-поміж ВПО успішно працевлаштувалися на роботу в нових громадах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter