Організатор тітушок і колаборант Віктор Зубрицький балотується на псевдовиборах на окупованій території Запорізької області

Дата: 09 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Організатор тітушок і колаборант, експродюсер проросійського телеканалу “112” Віктор Зубрицький балотується на псевдовиборах в “законодательное собрание” на окупованій території Запорізької області 8-10 вересня 2023 року.

Про це повідомив український журналіст Денис Казанський.

Дані про кандидата Зубрицького розміщені на офіційному сайті партії “Єдиная Россия”. Зокрема, вказано, що він співпрацює з окупаційною владою і є “радником очільника адміністрації Запорізької області” – колаборанта Євгенія Балицького.

За даними Адвокатської дорадчої групи, в своєму передвиборчому відеоролику Зубрицький розповідає, що українці, які проживають на окупованих територіях, нібито проголосували на фейковому референдумі про приєднання до РФ і стали повноцінними громадянами Росії, отримавши доступ до “величезного соціального пакету”. Водночас він розповідає про те, як погано жилося в Україні.

У соцмережах Зубрицький давно поширює антиукраїнські наративи та розповсюджує російські фейки про Майдан.

За інформацією ексміністра МВС Арсена Авакова, яку він озвучив ще 2014 року, чоловік здійснював координацію груп “тітушок”. На брифінгу він заявив, що Зубрицького підозрюють у причетності до викрадення та катування активіста Ігоря Луценка, викрадення, катування та вбивства активіста-майданівця Юрія Вербицького, вбивства журналіста В’ячеслава Веремія.

До суду справа надійшла лише зараз. 1 серпня 2023 року ДБР направило обвинувальний акт щодо Зубрицького та “тітушок” Армена Саркісяна і Романа Щинкіна до Шевченківського суду Києва.

За повідомленням Адвокатської дорадчої групи, Зубрицькому інкримінують, зокрема, участь у злочинній організації, створеній з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, а також участь у злочинах, вчинених такою організацією. Йдеться про злочинне угрупування, члени якого викрали, катували Вербицького та Луценка й вбили Вербицького.

Інші звинувачення стосуються організації вчинення групою осіб вбивства журналіста В’ячеслава Веремія та замахів на вбивство інших протестувальників та нанесення їм тілесних ушкоджень.

Зубрицькому також висунули обвинувачення в участі у злочинній організації та у злочинах, вчинених такою організацією; організації вчинення групою “тітушок” викрадення, катування і умисного вбивства протестувальників під час Революції Гідності та незаконного перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій.

Разом з Щинкіним йому інкримінують організацію вчинення організованою групою замаху на вбивство інших протестувальників, викрадення, катування та нанесення їм тілесних ушкоджень.

Зубрицький перебуває у розшуку з квітня 2014 року.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що очільника окупаційної адміністрації РФ у тимчасово захопленій частині Запорізької області Євгенія Балицького заочно засудили до 15 років увʼязнення з конфіскацією майна. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter