Завдяки ініціативі українки оргкомітет конкурсу “Міс Всесвіт” змінив правила щодо сімейного статусу учасниць

Дата: 14 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Оргкомітет міжнародного конкурсу краси “Міс Всесвіт” зняв обмеження щодо сімейного статусу конкурсанток. Така зміна правил для учасниць відбулася вперше за 70 років. Тепер з 2023 року вагітні, матері, а також заміжні чи розлучені жінки зможуть брати участь у конкурсі, хоча від самого його заснування, змагатися за титул могли тільки конкурсантки, які не були заміжні та не мали дітей.

Про це йдеться у матеріалі “Української правди” та в інстаграмі “Міс Україна Всесвіт-2022” Вікторії Апанасенко.

Фото: фейсбук-сторінка Вероніки Дідусенко

27-річна українка Вероніка Дідусенко стала однією з активісток, які сприяли зміні дискримінаційних правил. Вона запустила глобальну правозахисну ініціативу Right To Be A Mother (“Право бути мамою”).

Сталося це після того, як виборовши перемогу у конкурсі “Міс Україна”-2018, за кілька днів дівчина була позбавлена титулу через “неправдиву інформацію про сімейний стан”. 

Журі стало відомо, що Дідусенко була заміжня і мала сина, а це суперечило правилам конкурсу.

Жінка пригадує, що втративши титул, вона з сином стала жертвою публічного приниження.

“Мені казали: “Вона народила дитину в 19 років і розлучилася. Неправильно ставити у приклад когось, як вона”. Моїм першим бажанням тоді було просто втекти від цієї ганьби. Сховатися, забути, почати життя з нуля. Не моя особиста образа, а мій син, моє головне досягнення і моя гордість, стали причиною того, що я тоді не втекла. Це стало відправною точкою моєї чотирирічної боротьби”,  зазначила жінка.

Дідусенко мала на меті змінити правила чотирьох найбільших у світі конкурсів краси – “Міс Світу”, “Міс Всесвіт”, “Міс Земля” та “Міс Інтернешнл”.

“Я побачила підтримку десятків тисяч жінок з усього світу. Їхній біль. Не тільки таких молодих мам, як я. Але й жертв зґвалтувань, жертв жахливої практики примусових ранніх шлюбів у багатьох країнах. Які через дискримінаційні правила, прийняті колись 70 років тому, були позбавлені насамперед гордості, а потім і можливості зробити кар’єру в індустрії краси”, – пригадує вона.

За ці чотири роки Дідусенко зібрала адвокаційну команду і подорожувала різними країнами, їй допомагали правозахисники Глорія Олред, Андреа Кірога та інші.

Дівчина проводила одиночні пікети перед офісом “Міс Світу” в Лондоні. Також вона публічно зверталася до 4 “гігантів” індустрії конкурсів краси, щоб ті скасували дискримінаційні правила.

Зрештою тепер, починаючи з 72-го конкурсу “Міс Всесвіт”, у цьому змаганні, а також у національних відборах, які ведуть до нього, можуть брати участь матері, вагітні, заміжні чи розлучені жінки.

Активістка каже, що це історичне рішення, і вона очікує, що такі ж правила ухвалить “Міс Світу”, “Міс Земля”, “Міс Інтернешнл” та інші конкурси.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter