ООН визнала українських моряків, захоплених Росією в Керченській протоці, військовополоненими

Дата: 14 Березня 2019
A+ A- Підписатися

Українських моряків, яких ще минулого року російські силовики затримали в Керченській протоці, слід вважати військовополоненими. 

Про це йдеться в доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини, на яку посилаються журналісти “Української правди”

Документ опублікували цього тижня. В ньому, зокрема, викладається ситуація з правами людини в Україні в період із 16 листопада 2018 року до 15 лютого 2019 року. 

“УВКПЛ зауважує, що, керуючись нормами міжнародного гуманітарного права (ст. 4(А)(1) і 4(А)(4) Третьої Женевської конвенції та ст. 43 і 44 Додаткового протоколу І), 24 затриманих членів екіпажів можна вважати військовополоненими і такими, що знаходяться під захистом Третьої Женевської конвенції. У будь-якому разі вони повинні користуватися статусом військовополоненого доти, доки компетентний трибунал не ухвалить іншого рішення. УВКПЛ нагадує, що з військовополоненими, зокрема, повинні поводитися гуманно, захищати їх від актів насильства чи залякування і надавати їм необхідну медичну допомогу”, – цитують текст доповіді журналісти. 

“Українська правда” наголошує, що, таким чином, Управління Верховного комісара стало першою міжнародною організацією, яка визнала захоплених українських моряків військовополоненими.

Як відомо, 25 листопада 2018 року російські військові біля берегів Криму таранили, обстріляли і захопили українські катери “Бердянськ” і “Нікополь” і буксир “Яни Капу”, які прямували з Одеси до Маріуполя через Керченську протоку.

Після атаки прикордонників РФ на українські військові катери і взяття в полон українських моряків російські суди в Криму заарештували 24 українських військових. Троє з них під час атаки росіян дістали поранення. Українським військовослужбовцям висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 КК Росії (незаконне перетинання кордону), їм загрожує до шести років позбавлення волі. Під час допитів усі українські військові заявили слідчим ФСБ під протокол, що є військовополоненими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter