Понад 2 тисячі цивільних загинули від початку нової хвилі збройної агресії РФ в Україні – ООН

Дата: 19 Квітня 2022
A+ A- Підписатися
За даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) в Україні загинули 2072 мирних жителі та ще 2818 отримали поранення внаслідок повномасштабної збройної агресії Росії проти України.
 
Про це йдеться в повідомленні УВКПЛ за 18 квітня.
 
Джерело: glavred.info

З 4-ї години ранку 24 лютого 2022 року, коли розпочався збройний напад російської федерації, до 24-ї години ночі 17 квітня (за місцевим часом) Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 4890 жертв серед цивільного населення України: 2072 убитих та 2818 поранених”, йдеться в повідомленні.

За підтвердженими даними ООН, загинули 537 чоловіків, 327 жінок, 60 хлопчиків та 38 дівчаток, тоді як стать 71 дитини та 1039 дорослих поки не вдалося встановити.

Серед 2818 поранених – 327 чоловіків, 253 жінки, 56 дівчаток та 61 хлопчик, а також 155 дітей та 1 966 дорослих, стать яких також не відома.

Як повідомили в ООН, у порівнянні з трьома днями раніше загинуло семеро дітей та ще 16 було поранено.

Зазначається, що більшість смертей та поранень зумовлена застосуванням боєприпасів та вибухових речовин з великою площею ураження, включно з обстрілами з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню, а також ракетними та повітряними ударами.

УВКПЛ вважає, що фактичні цифри значно вищі, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, затримується, а багато звітів усе ще очікують підтвердження.

Це стосується, наприклад, Маріуполя та Волновахи (Донецька область), Ізюма (Харківська область), Сєвєродонецька та Рубіжного (Луганська область), Тростянця (Сумська область), де є повідомлення про численні жертви серед  населення. Ці цифри поки не внесено до статистики.

Водночас правозахисники зазначають, що неповні дані УВКПЛ ООН про загибель цивільного населення через повномасштабне вторгнення Росії вводять в оману щодо реальних масштабів війни проти України. Про це йдеться в заяві представників громадської ініціативи “Євромайдан SOS”, яка діє при Центрі Громадянських Свобод.

УВКПЛ ООН необхідно негайно змінити подання інформації про загибель цивільних людей в Україні внаслідок російської збройної агресії. Наразі інформаційні довідки ООН щодо кількості загиблих містять малопомітний дисклеймер, що ці дані неповні. На додачу зазначається, що організація вносить дані лише після верифікації, що може створити враження, ніби інші офіційні джерела є неточними, а дискурс про масові вбивства цивільних є перебільшенням”, – йдеться в повідомленні.

Правозахисники пояснюють, що обраний УВКПЛ ООН спосіб інформування про втрати серед цивільного населення веде до цілої низки негативних наслідків:

1. Попри звернення правозахисних організацій співробітники ООН досі відсутні в місцях бойових дій, під час евакуацій та на окупованих Росією територіях, а здійснюють моніторинг і верифікацію дистантно. Відповідно, вони не володіють об’єктивними даними та часто пропускають джерела, що повідомляють про реальну чисельність втрат. Публікація таких даних шкодить репутації міжнародної організації, яка мала б бути одним з найвагоміших джерел фактичної інформації про один із найбільших міжнародних конфліктів останніх десятиліть.

2. На дані ООН орієнтуються держави та міжнародні організації, а отже мають викривлене враження про ситуацію, що призводить до вбивчого зволікання з наданням екстреної необхідної гуманітарної та воєнної допомоги Україні. До всього неповні дані про втрати серед цивільного населення просто вводять в оману щодо реальних масштабів війни Росії проти України.

3. Наприклад, за даними ООН, із 15 березня до 15 квітня кількість загиблих збільшилася тільки на 900 людей, тоді як лише на Київщині після 31 березня, за офіційним повідомленням Національної поліції України, було зафіксовано близько 900 вбитих росіянами цивільних. Це зменшує реальний масштаб агресії в очах міжнародної спільноти та спотворює дані для подальших судових розглядів щодо порушень міжнародного права російськими військами.

4. Неповні цифри ООН іноземні медіа виносять у заголовки, натомість малопомітний дисклеймер у звітах ООН читачі не помічають, а більшість медіа навіть не передруковують. Як наслідок, читачі залишаються переконаними в об’єктивності даних та продовжують поширення неточної інформації за допомогою репостів та численних передруків.

Ми вимагаємо від УВКПЛ ООН обов’язково зазначати перед цифрами помітний та чіткий дисклеймер, що дані неповні та не відбивають реальної ситуації з кількістю загиблих цивільних осіб унаслідок війни Росії проти України”, – наголошують правозахисники.

Нагадаємо, станом на 18 квітня в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Російської Федерації постраждали понад 567 дітей. За даними ювенальних прокурорів, 205 дітей загинули та понад 362  отримали поранення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter