ООН: Таліби вбили десятки колишніх афганських посадовців та продовжують залякувати населення

Дата: 31 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Попри оголошення талібами загальної амністії для колишніх урядовців Місія ООН з допомоги Афганістану продовжує отримувати перевірену інформацію про вбивства, насильницькі зникнення та інші порушення щодо них, жінок-активісток та решти незгодних із владою бойовиків. 

Про це повідомили в ООН. 

Фото: Wakil Kohsar / AFP

Від серпня минулого року, коли таліби захопили владу в країні, кількість затримань політичних опонентів, представників громадянського суспільства та інших осіб, які висловлюють інакодумство, лише зростає.

“На місцях є переконливі докази появи середовища залякування та погіршення дотримання прав людини. Ми залишаємося надзвичайно стурбованими долею кількох жінок-активісток, яких викрали з їхніх домівок”, – розповідає голова Місії ООН з допомоги Афганістану Дебора Лайонс.

ООН закликає талібів розпочати ширший діалог щодо національного примирення, виконувати свої зобов’язання щодо освіти дівчат і стримувати терористичні групи. 

Жоден афганець не має жити, боячись стукання у двері вночі, і жодна сім’я не повинна замислюватися про місце перебування та долю своїх близьких”, – мовить Лайонс. 

Торік медіа повідомляли про те, що жінки, які працювали суддями до захоплення влади талібами, змушені переховуватися як від переслідувань бойовиків угруповання, так і від злочинців, яких ті відпустили з в’язниць. Погрози отримували й прокурори, а щонайменше трьох, за даними афганських адвокатів, убили. 

Нагадаємо, що після захоплення влади таліби спочатку запевняли, що поважатимуть права жінок, однак потім заборонили їм повертатися до навчання, працювати, ходити до лікарів без супроводу чоловіків і змусили носити нікаб та інший одяг, що закриває тіло. Незгодних, які зважилися виходити на акції, розганяли сльозогінним газом. 

За останні пів року правозахисники зафіксували й майже 60 випадків насильства проти ЛГБТ-афганців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter