В Афганістані таліби заборонили дівчатам повертатися до навчання в середній школі

Дата: 19 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

В Афганістані дівчатам заборонили повернутися до навчання в середній школі, а викладачкам – до роботи у закладах середньої освіти. Наразі представники ультрарадикального ісламістського руху “Талібан” дозволили відвідувати уроки лише хлопчикам та вчителям-чоловікам.

Про це повідомляє BBC.

Джерело: AFP

Нове міністерство освіти Афганістану оголосило, що учні та вчителі чоловічої статі мають повернутися до навчання в середній школі в суботу, 18 вересня. Водночас у заяві про відновлення занять не згадується ні про учениць, ні про викладачок.

При цьому офіційний представник “Талібану” Забіхулла Моджахед заявив, що відкрити школи для представниць жіночої статі нібито “планується незабаром”. Він запевнив, що чиновники нині працюють над “процедурою” для цього.

Водночас афганська школярка, ім’я якої не називається, сказала журналістам, що почувається спустошеною, а перспективи в освіті “виглядають дуже похмуро”.

Інша 16-річна школярка з Кабула констатувала, що це був “сумний день”.

Я хотіла стати лікарем! І ця мрія зруйнована. Не думаю, що вони дозволять нам повернутися до школи. Вони не хочуть, щоб жінки здобували освіту“, – зазначила дівчина.

Генеральний директор Організації ООН з освіти та культури (ЮНЕСКО) Одре Азула, засудила  рішення талібів поступово відкрити середні школи тільки для хлопчиків і їх вчителів-чоловіків, передає пресслужба ЮНЕСКО.

У цей критичний час необхідно забезпечити дотримання права на освіту для всіх учнів, особливо дівчаток. Не менш важливо, щоб всім вчителям-жінкам було дозволено повернутися в школу для викладання, забезпечуючи безпечне та інклюзивне середовище навчання для дітей в Афганістані“, – йдеться в заяві.

Нагадаємо, 17 вересня у Кабулі зняли вивіску міністерства у справах жінок та замінили її табличкою міністерства пропаганди чеснот і запобігання порокам.

У соціальних мережах показують відео, де жінки, які працювали в офісах, закликають талібів дозволити їм повернутися до роботи.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter