В Афганістані міністерство у справах жінок замінили міністерством поширення моралі

Дата: 18 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

В Афганістані представники ультрарадикального руху “Талібан” закрили міністерство у справах жінок і замінили його департаментом, який колись слідкував за дотриманням суворих релігійних доктрин.

Про це повідомляє ВВС.

Фото: AFP
17 вересня у Кабулі зняли вивіску міністерства у справах жінок та замінили її табличкою міністерства пропаганди чеснот і запобігання порокам.
У соціальних мережах показують відео, де жінки, які працювали в офісах, закликають талібів дозволити їм повернутися до роботи.

У 1990-х роках, під час правління талібів, міністерство пропаганди чеснот і запобігання порокам запровадило жорсткі ісламські правила та жорсткі обмеження щодо жінок. Чиновники цього міністерства відповідало за розгортання на вулицях так званої поліції моралі для забезпечення суворого тлумачення ісламського релігійного законодавства, відомого як шаріат.

За останні 20 років афганки боролися й отримали ряд основних прав, але зараз є побоювання, що новий тимчасовий уряд “Талібану” поверне все назад.

Стало відомо про випадки побиття жінок, які нібито були одягнені “нескромно”, або були на вулиці без супроводу чоловіка.

Знову запроваджено заборону на навчання дівчаток у початковій школі.

Нагадаємо, на початку вересня у центрі Кабула на акцію протесту вийшли десятки жінок, вимагаючи рівних прав з чоловіками. Бойовики угруповання “Талібан” розігнали мітингувальниць, застосовуючи сльозогінний газ та стріляючи в повітря.

Як відомо, після захоплення влади в країні таліби обіцяли поважати права жінок та свободу медіа. Однак заяви бойовиків суперечили новинам з різних частин Афганістану. Спочатку, наприклад, вони попросили “залишатися вдома” журналісток, а згодом просто перестали пускати їх на роботу. Також медіа повідомляли про щонайменше одну вбиту талібами через невдягнену хустку жінку в провінції Тахар, що на північному сході Афганістану. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter