Таліби випустили з в’язниць злочинців, які тепер переслідують жінок-суддів та прокурорів

Дата: 29 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

В Афганістані жінки, які працювали суддями до захоплення влади “Талібаном”, змушені переховуватися від переслідувань бойовиків угруповання та інших злочинців, яких ті відпустили з в’язниць. 

Про це повідомляє BBC.

Бойовики “Талібану” проводять екскурсію в одній з в’язниць, яку повністю звільнили від в’язнів. Фото: Fars News Agency

Після захоплення влади таліби відпустили з в’язниць засуджених осіб, серед яких були як члени угруповання, так і інші люди, які отримували судові вироки, наприклад, за зґвалтування або побиття жінок. Зараз у порожніх будівлях установ вони проводять екскурсії деяким журналістам.

Погрози жінкам-суддям почали надходити одразу після звільнення злочинців. Однією з тих, хто отримала такі погрози, стала суддя на ім’я Масума. Тепер вона змушена носити одяг, що закриває все тіло, та постійно змінювати місце свого перебування. 

“Після ухвалення вироку  злочинець підійшов до мене і сказав: “Коли я вийду з в’язниці, я зроблю з вами те, що я зробив зі своєю дружиною”. Тоді я не сприймала його серйозно. Але відтоді, як “Талібан” узяв владу, він багато разів телефонував мені та казав, що отримав усю інформацію щодо мене з офісів суду. Він сказав мені: “Я знайду тебе і помщуся”, – розповіла вона. 

В Афганістані щонайменше 270 жінок працювали суддями. Погрози від злочинців зазвичай надходять не тільки їм, але й усім членам їхньої родини.  Журналісти поспілкувались із шістьма суддями з різних регіонів країни, які розповіли їм майже однакові історії про те, що змушені переховуватись, адже до їхніх будинків уже приходили раніше засуджені ними бойовики.

Представники “Талібану” відкидають усі звинувачення та наполягають, що “жінки-судді мають жити, як будь-яка інша сім’я, не боячись”.

Фото: Fars News Agency

Погрози від звільнених злочинців отримують і прокурори, а щонайменше трьох, за даними афганських адвокатів, уже вбили. 

“Багато колишніх ув’язнених тепер погрожують мені та моїм колегам, вимагаючи повернути їхні гроші. Свого часу суд накладав штрафи або наказував конфіскувати їхню власність. Проте вони наполягають на тому, що ми особисто відповідаємо за те, що трапилося з ними”, – розповів уже колишній прокурор на ім’я Хумаюн. 

Нагадаємо, що після захоплення влади таліби спочатку запевняли, що поважатимуть права жінок, однак потім заборонили їм повертатися до навчання, працювати й змусили носити нікаб та інший одяг, що закриває тіло. Незгодних, які зважилися виходити на акції, розганяли сльозогінним газом. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter