Таліби зобов’язали жінок носити нікаби під час відвідування університетів та коледжів

Дата: 06 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Представники руху “Талібан”, який прийшов до влади в Афганістані, зобов’язали жінок під час навчання носити нікаб, що приховує обличчя і залишає лише вузький проріз для очей, а самі заняття мають проводитись окремо від студентів-чоловіків.

Про це повідомляє The Straits Times із посиланням на міжнародне агентство AFP.

Foto: AP / dpa

Своє рішення управління освіти “Талібану” озвучило 4 вересня, напередодні нового навчального року, який в Афганістані стартує в понеділок.

Вимоги поширюються на приватні університети та коледжі, в яких навчаються жінки. Крім того, згідно з новими правилами, заняття повинні проводитись окремо для чоловіків і окремо – для жінок. Якщо це організувати буде неможливо, то частина приміщення, де перебувають студенти-жінки, має бути огороджена завісою.

Заняття для учениць та студенток мають вести або викладачі жіночої статі, або літні чоловіки “з доброю репутацією в тому, що стосується поведінки”.

Крім того, рух “Талібан” наполягає, щоб в університетах був окремий вхід для жінок і введено заходи для того, щоб учні різних статей не перетиналися в перервах між заняттями.

Як відомо, приватні коледжі й університети, в які допускаються жінки, активно розвивалися в Афганістані упродовж останніх 20 років.

Адже, коли таліби перебували при владі в Афганістані вперше – з 1996 по 2001 рік, – права жінок у країні були сильно обмежені. Зокрема, їм заборонялося працювати, а дівчаткам – відвідувати школу. Під час перебування в Афганістані міжнародних збройних сил, із 2001 до 2021 року, в країні було засновано багато приватних вищих шкіл та університетів, де жінки могли навчатися разом з чоловіками.

До 2001 року жінок також змушували носити бурки – одяг, що повністю приховує обличчя і тіло, а також жінкам забороняли виходити з дому без супроводу родича чоловічої статі. Водночас останніми роками в Кабулі мало хто носив нікаби: головні убори такого типу були поширені переважно у віддалених сільських районах Афганістану.

Багато хто в Афганістані побоюється, що після захоплення влади “Талібаном” обмеження для жінок знову наберуть чинності. Із 2 до 4 вересня в Кабулі відбулися демонстрації активісток, які вимагають, окрім іншого, включити жінок до складу нового уряду Афганістану. За повідомленнями місцевих ЗМІ, 4 вересня таліби застосували для розгону цих протестів сльозогінний газ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter