ООН: Десята частина населення планети страждає від голоду

Дата: 13 Липня 2021
A+ A- Підписатися

У 2020 році ситуація з голодом у світі різко погіршилася, адже десята частина населення планети, що дорівнює близько 811 млн людей, недоїдає.

Про це повідомили в ООН. 

Фото: aa.com.tr

Брак продовольства в різних регіонах планети спостерігали й раніше: в ООН неодноразово попереджали про те, що люди голодують або недоїдають, а діти страждають від виснаження в Ємені, Південному Судані та інших країнах. Минулого року організація навіть підготувала стратегічний запас продовольства в найуразливіших з них. Проте за рік пандемії кількість людей, яким загрожує голод, збільшилася на 118 млн. 

“І до пандемії ми відставали в темпах просування до поставленої мети – повністю позбавити світ від голоду і недоїдання до 2030 року. Нам заважали конфлікти, зміни клімату, економічна рецесія, але сьогоднішні показники спричиняють ще більшу тривогу”, – каже головний економіст Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН Максімо Тореро.

Понад половину тих, хто недоїдає, проживає в Азії (418 млн), третина – в Африці (282 млн), ще 60 млн – у країнах Латинської Америки й Карибського басейну. Проте найрізкіше збільшення спостерігали в Африці, де сьогодні, за оцінками ООН, п’ята частина жителів голодує.

Найбільше від голоду страждають діти, адже недоїдання особливо небезпечно для організму, що зростає. Фото: developmentnews.in

Ще 2,3 млрд людей у ​​світі не мають можливості купити досить їжі – це третина всього людства. Ця ситуація, як попереджають фахівці, може перерости в гостру нестачу продовольства в будь-який момент. За один рік кількість людей, що опинилися в цій групі, різко збільшилася – більше, ніж за п’ять попередніх років.

Окрім цього, збільшилася й гендерна нерівність, адже на 10 чоловіків, які стикаються з нестачею продовольства, припадає 11 жінок. Проте найбільше від голоду страждають діти, адже недоїдання особливо небезпечно для організму, що зростає.

“У 2020 році 149 млн дітей віком до п’яти років відставали в зрості через недостатнє харчування, понад 45 млн – у вазі, і 39 млн страждали від ожиріння. Останній стан також нерідко пов’язаний з недостатнім забезпеченням продовольством: дітям доводиться їсти менш здорову їжу. Загалом близько 3 млрд жителів планети не можуть купити здорову їжу – достатню кількість овочів і фруктів. Більш ніж третина жінок дітородного віку з цієї причини страждають від анемії”, – розповіли в ООН. 

Фото: news.un.org

Якщо наявна тенденція продовжиться, то до 2030 року, коли, відповідно до поставлених цілей, з голодом має бути покінчено, близько 660 млн людей не матимуть достатньої кількості їжі, близько 30 млн з них – у зв’язку з довгостроковими наслідками пандемії.

“Три мільярди людей не можуть нормально харчуватися через високі ціни, злидні й нерівності в доходах. Ми виявилися нездатні забезпечити дотримання базового права людини”, – заявив Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш.

У липні в Римі під егідою ООН планують провести зустріч з підготовки до Глобального саміту з продовольчих систем. Її учасники обговорять шляхи боротьби з голодом і недоїданням, зміною клімату, нерівністю і конфліктами.

Нагадаємо, що минулого року Нобелівську премію миру отримала Світова продовольча програма ООН, яка допомагає боротися з голодом. Працює вона і в Україні, зокрема роздає їжу, готівку або ваучери на придбання продуктів на Донбасі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter